Blog kategorie
Blog wpisy
Dlaczego warto suplementować wapń?

W wieku dziecięcym wielu z nas było zachęcanych do jedzenia brokułów, mleka i ryb. Wynikało to z faktu, że wszystkie te produkty spożywcze są cennym źródłem naturalnego wapnia. Czy pierwiastek ten faktycznie jest tak istotny dla ludzkiego organizmu?

Top 5 odżywek na masę mięśniową - ranking gainerów i suplementów

W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób angażuje się w różne formy aktywności fizycznej. Częściowo wynika to z potrzeby poprawy swojego zdrowia i kondycji, a często również z chęci zmiany wyglądu ciała. Osoby budujące mięśnie często zwracają uwagę na to, co jedzą i piją. Wiadomo bowiem, że właściwe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia tych celów.

Promocje
WPC 80 Lactose free
WPC 80 Lactose free
75,00 zł 60,00 zł
3x Isolero, mix smaków
3x Isolero, mix smaków
28,99 zł 14,97 zł
szt.
Witamina C 100%
Witamina C 100%
30,89 zł 13,99 zł
szt.
100% ISO Whey Clear Drink
100% ISO Whey Clear Drink
149,99 zł 109,90 zł
100% Whey Premium
100% Whey Premium
219,90 zł 159,90 zł

Rola i źródła tłuszczów w diecie

Od „źródła wszelkiego zła” po składnik niezbędny do życia – postrzeganie tłuszczów w diecie przeszło długą drogę. Dzisiaj nikt już nie dyskutuje z dobroczynnym wpływem na zdrowie kwasów Omega zawartych w tłustych rybach morskich czy oliwie z oliwek. Nawet masło, swego czasu uważane za produkt zakazany, dziś uznajemy za cenne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które m.in. odżywiają komórki nabłonka jelita. Spróbujmy więc odpowiedzieć na pytanie: jak ważną rolę pełnią tłuszcze w naszej diecie i gdzie ich najlepiej szukać.

Czubek piramidy żywienia

Wszyscy pamiętamy co wylądowało na szczycie piramidy żywienia – wszystko to, co tłuste. Czy to dlatego, że tłuszcz jest dla nas niezdrowy? Wykluczone! Tłuste produkty, zarówno te bogate w cenne składniki odżywcze, jak i te małowartościowe, cechuje bardzo wysoka kaloryczność. Dlatego właśnie nie możemy sobie pozwolić na zajadanie się orzechami włoskimi lub tatarem z łososia, nawet jeśli nasz organizm bardzo ceni ich wartość odżywczą.

Jaka jest zasadnicza rola tłuszczów w diecie?

Skupmy się na podstawowych obszarach:

  • Odporność – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe zaangażowane są w produkcję eikozanoidów – przekaźników istotnych z punktu widzenia odpowiedzi immunologicznej. Kwasy z grupy Omega 3 oraz Omega 6 uzupełniają się w tym względzie: pierwsze pomagają w wygaszeniu stanu zapalnego, drugie natomiast wspomagają jego rozwój, konieczny do walki z chorobą. Zalecane spożycie tych dobroczynnych kwasów to stosunek 1:5. Ci, którzy borykają się z chorobami autoimmunologicznymi, powinni rozważyć większy udział kwasów Omega 3 w diecie, gdyż znakomicie wpływają one na regulację układu odpornościowego.
  • Skóra – kwasy z rodziny Omega 3 pełnią rolę odżywczą dla skóry: mają działanie ujędrniające, tym samym opóźniając procesy starzenia. Wyjątkowo dobrze sprawują się w tej dziedzinie kwasy EPA, DHA oraz GLA, wpływając na stan błony komórkowej, zapewniając odporność na działanie promieni słonecznych oraz łagodząc podrażnienia. Tłuszcze stanowią ważny składnik kosmetyków, a w szczególności kremów do twarzy i ciała, jednak ich obecność w diecie jest kluczowa dla jędrności i gładkości skóry, a także jej odpowiedniego nawilżenia.
  • Układ nerwowy – tłuszcze stanowią aż 60% masy mózgu. Dla prawidłowej jego pracy, związanej z przetwarzaniem danych oraz magazynowaniem wody, spożycie tłuszczów jest wręcz niezbędne (mózg nie jest w stanie tworzyć rezerw tłuszczu). Kwasy Omega 3, a w szczególności EPA i DHA, a także Omega 6 (przede wszystkim AA), pełnią istotną rolę w rozwoju mózgu oraz rozwoju całego układu nerwowego. Spożycie dobroczynnych tłuszczów jest szczególnie istotne u dzieci i nastolatków – ich błyskawicznie rozwijające się neurony potrzebują zwiększonych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Układ hormonalny – tłuszcze biorą udział w produkcji hormonów – są ich tzw. prekursorami. Potrzebujemy nienasyconych kwasów tłuszczowych, by wytworzyć hormony steroidowe (cholesterol, który wchodzi w skład błon komórkowych), hormony płciowe oraz kory nadnerczy. Gdy nie dostarczamy organizmowi niezbędnej ilości tłuszczów, narażamy się na zaburzenie działania funkcji jajników oraz jąder.
  • Wchłanianie witamin i substancji o charakterze lipofilnym – tłuszcze umożliwiają nam skorzystanie ze wszystkich dobrodziejstw witamin A, D, E oraz K, gdyż witaminy te rozpuszczają się właśnie w nich. Tłuszcze działają więc w charakterze rozpuszczalnika, który warunkuje wchłanianie cennych składników. Poza wspomnianymi witaminami, tłuszczów potrzebujemy, by czerpać korzyści z karotenoidów pochodzących z warzyw o żółtej, pomarańczowej i czerwonej barwie, np. likopenu zawartego w pomidorach czy beta-karotenu zawartego w marchwi. Dlatego właśnie tak istotne jest, by do diety na stałe włączyć oleje oraz oliwę, które umożliwiają przyswojenie drogocennych składników odżywczych z warzyw i owoców.

Źródła tłuszczów w diecie

Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, powinniśmy się skupić przede wszystkim na dostarczaniu organizmowi tłuszczów jedno- i wielonienasyconych obecnych w pestkach, nasionach, orzechach, tłustych rybach morskich oraz olejach roślinnych. Kwasy tłuszczowe nasycone, które znajdziemy w maśle, nabiale, mięsie czy np. oleju kokosowym, powinniśmy traktować jako uzupełnienie, nigdy jednak jako podstawowe źródło tłuszczów.

Bezwzględnie natomiast powinniśmy unikać tzw. tłuszczów trans, groźnych dla układu sercowo-naczyniowego, obecnych w żywności wysokoprzetworzonej takiej jak koncentraty spożywcze, słodycze, słone przekąski czy produkty typu fast-food.

Dobroczynne kwasy Omega występują przeważnie razem, dlatego zdrowe, tłuste produkty spożywcze w pełni pokrywają zapotrzebowanie na Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. W wielu z nich znajdziemy mieszankę tłuszczów w idealnych proporacjach. Do takich skarbów zaliczyć należy np. awokado zawierające większe stężenie kwasów Omega 3 oraz niewielkie ilości kwasów Omega 6.

Niżej podajemy listę najcenniejszych produktów, przy uwzględnieniu umownego podziału na kwasy Omega 3 oraz 6.

Ekstra boost kwasów Omega 3 zapewnią:

  • Olej rzepakowy
  • Olej sojowy
  • Olej sezamowy
  • Oliwa z oliwek
  • Awokado
  • Masło ekstra
  • Halibut
  • Dorsz
  • Śledź
  • Makrela
  • Łosoś
  • Tran

Do najcenniejszych źródeł kwasów Omega 6 należą:

  • Olej z nasion lnu i siemię lniane
  • Olej z nasion wiesiołka
  • Olej słonecznikowy
  • Oliwa z oliwek
  • Pestki dyni
  • Pestki słonecznika
  • Orzechy włoskie
  • Migdały

[products=2749,2931]

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 149,99 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium