Diety redukcyjne to diety niskoenergetyczne, które zakładają deficyt kaloryczny pozwalający na stopniową utratę zbędnych kilogramów. Jest to skuteczny sposób na redukcję tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać o odpowiednim zbilansowaniu posiłków, tak aby dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Jest to szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie, które w trakcie redukcji nie chcą tracić zbudowanej masy mięśniowej.
Podstawy jadłospisu 1500 kcal
W przypadku diet, których celem jest utrata kilogramów, kluczowym elementem pozwalającym osiągnąć zamierzone cele jest wcześniejsze planowanie posiłków. Tylko dzięki odpowiedniemu zaplanowaniu jadłospisu unikniemy podjadania oraz przekraczania dziennego limitu kalorycznego. Wygodnym rozwiązaniem są listy zakupowe, które pozwalają w łatwy sposób uzupełnić lodówkę w produkty potrzebne do przygotowania posiłków na każdy dzień.
Kolejnym przydatnym rozwiązaniem jest szykowanie 2-3 porcji tego samego dania, a następnie zamrażanie nadmiarowych posiłków. Pozwala to zaoszczędzić cenny czas, który niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni. Gotując, zwracaj uwagę na podane w przepisach miary – bardzo łatwo jest przesadzić z ilością różnych składników, gdy odmierzamy je na oko. W ten sposób dokładamy sobie niepotrzebnych kalorii, a przecież nie o to tutaj chodzi!
Przykładowy dzienny jadłospis na 1500 kcal
Śniadanie – tosty z pastą jajeczną
- 2 tosty wieloziarniste,
- 2 jajka,
- łyżka serka naturalnego,
- połowa świeżego ogórka,
- łyżka poszatkowanego szczypiorku,
- sól,
Ugotuj jajka, a następnie posiekaj je drobno. Wrzuć do miski i wymieszaj z serkiem naturalnym, szczypiorkiem oraz solą, pieprzem. Opiecz tosty, a następnie rozsmaruj na nich pastę.
Lunch – witaminowy koktajl owocowy
- 200g mrożonych truskawek,
- 150g mrożonych jagód,
- 40g odżywki białkowej Activlab,
- 100ml mleka 0%,
- 250ml zimnej wody.
Wrzuć składniki do pojemnika i blenduj, aż osiągniesz konsystencję gęstego koktajlu.
Obiad – ciecierzyca w sosie pomidorowym z komosą ryżową
- 35 g ciecierzycy,
- 50 g komosy ryżowej,
- 250 ml przecieru pomidorowego,
- 60 g cukinii,
- mała czerwona papryka,
- 100 g marchewki,
- pół cebuli,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, curry, papryka wędzona, kolendra.
Rozpocznij od moczenia ciecierzycy przez około 45 minut. Następnie odlej wodę, wlej świeżą i gotuj przez około 70-80 min. Na gorącej patelni podsmaż cebulę, a następnie dorzuć do niej marchewkę, paprykę, cukinię oraz przecier pomidorowy. Trzymaj na ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Ugotuj komosę ryżową (około 15 - 20 minut). Do warzyw dodaj ugotowaną wcześniej ciecierzycę i komosę ryżową oraz przyprawy do smaku.
Kolacja – makaron z tofu i pesto
- 50 g tofu,
- 70 g makaronu penne (pełnoziarnisty),
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 10 g bazylii,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka świeżo mielonego siemienia lnianego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
Zmiksuj bazylię, czosnek, oliwę, siemię lniane, sól, pieprz z łyżką wody. Następnie ugotuj makaron. Do gotowego makaronu dodaj pokrojone w kostkę tofu oraz pomidorki koktajlowe przecięte na pół. Na koniec dodaj przygotowane pesto i porządnie wymieszaj z makaronem.
[products=1509,1516.1513]