Blog kategorie
Blog wpisy
Dlaczego warto suplementować wapń?

W wieku dziecięcym wielu z nas było zachęcanych do jedzenia brokułów, mleka i ryb. Wynikało to z faktu, że wszystkie te produkty spożywcze są cennym źródłem naturalnego wapnia. Czy pierwiastek ten faktycznie jest tak istotny dla ludzkiego organizmu?

Top 5 odżywek na masę mięśniową - ranking gainerów i suplementów

W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób angażuje się w różne formy aktywności fizycznej. Częściowo wynika to z potrzeby poprawy swojego zdrowia i kondycji, a często również z chęci zmiany wyglądu ciała. Osoby budujące mięśnie często zwracają uwagę na to, co jedzą i piją. Wiadomo bowiem, że właściwe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia tych celów.

Promocje
Witamina C 100%
Witamina C 100%
30,89 zł 13,99 zł
szt.
100% ISO Whey Clear Drink
100% ISO Whey Clear Drink
149,99 zł 109,90 zł
WPC 80 Lactose free
WPC 80 Lactose free
75,00 zł 60,00 zł
100% Whey Premium
100% Whey Premium
219,90 zł 159,90 zł
3x Isolero, mix smaków
3x Isolero, mix smaków
28,99 zł 14,97 zł
szt.

Dieta redukcyjna dla wegetarian

Wykluczenie z diety mięsa może mieć korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie, ale nie gwarantuje w żaden sposób utraty kilogramów. Dieta wegetariańska, która opiera się na potrawach roślinnych, charakteryzuje się wprawdzie niską gęstością kaloryczną, jednak wiele osób – w szczególności tych rozpoczynających swoją przygodę z tego rodzaju żywieniem – rekompensuje sobie mięso zwiększoną ilością węglowodanów prostych oraz tłustym nabiałem. Co robić, żeby nie popełnić takiego błędu i skutecznie zredukować wagę?

 DIeta wegetariańska na odchudzanie

Deficyt kaloryczny przy diecie wegańskiej

Każda dieta redukcyjna opiera się na tej samej sprawdzonej zasadzie – aby schudnąć, musisz dostarczyć organizmowi mniej kalorii niż spalasz w ciągu dnia. Przyjmuje się, że deficyt ten powinien wynosić około 500 kcal. Pozwala to na bezpieczne chudnięcie w tempie około 0,3–0,5 kg na tydzień. W przypadku diety wegetariańskiej, która wyklucza mięso i ryby, kluczową kwestią jest kontrola ilości spożywanych węglowodanów prostych oraz tłuszczów pochodzących głównie z nabiału. Białe pieczywo, pszenne makarony, pizza, słodycze czy sery to produkty, których najlepiej przezornie unikać.

Pułapką potrafią być również owoce, będące zarówno źródłem wielu witamin i błonnika, jak również sporą bombą kaloryczną – 100g daktyli to aż 277 kcal, a 100g banana to ok.100 kcal! Należy zatem uważać na wszelkiego rodzaju soki i koktajle owocowe, które pomimo swoich zdrowotnych korzyści mogą zniweczyć starania o szczuplejszą sylwetkę.

Najbezpieczniej jest wybierać te soki, które zawierają w swoim składzie głównie warzywa, a owoce stanowią w nich jedynie dodatek. Ostrożnie powinno podchodzić się również do orzechów, których gęstość kaloryczna jest bardzo wysoka. Stosując dietę wegetariańską opartą na produktach roślinnych dostarczamy organizmowi duże dawki bardzo przydatnego w procesie chudnięcia składnika, a mianowicie błonnika[1], który zapewnia szybkie poczucie sytości, przyspiesza perystaltykę jelit oraz ogranicza wchłanianie tłuszczów. By odczuć jego pozytywne efekty, należy jednak pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów (około 2 litry na dzień).

 

Jakie produkty powinny stanowić podstawę wegetariańskiej diety redukcyjnej?

  • Warzywa – oprócz walorów zdrowotnych (zawartość składników odżywczych), ich niezaprzeczalną zaletą jest również stosunkowo niewielka liczba kalorii, która umożliwia wypełnienie talerza sporą dawką pożywienia o niskiej wartości energetycznej. Należy jednak pamiętać, iż nie wszystkie warzywa można spożywać bezkarnie w dużych ilościach – ziemniaki, awokado, kukurydza czy warzywa strączkowe charakteryzują się wysoką kalorycznością.
  • Owoce – w przypadku diet redukcyjnych dobrze jest sięgać po owoce jagodowe oraz te które zawierają duże ilości wody (np. truskawki, arbuz), a raczej unikać bananów, winogron czy rodzynek, które zawierają dużą ilość kalorii.
  • Węglowodany złożone – gwarantują sytość oraz dużą dawkę błonnika, dlatego komponując posiłki warto uwzględnić w nich produkty takie jak: kasza jaglana, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż czy pieczywo razowe.
  • Roślinne tłuszcze nienasycone – znajdziemy je w oliwie z oliwek, orzechach, nasionach czy oleju rzepakowym.
  • Nabiał – dostarcza organizmowi białko niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Sięgając po produkty tego typu należy jednak pamiętać, by wybierać te o ograniczonej ilości tłuszczu, np. jogurt, kefir, maślanka czy ser biały (chudy lub półtłusty). Sery żółte, pleśniowe, tłuste mleko i śmietana powinny zdecydowanie pójść w odstawkę.

Źródła:

1. Leitzmann C. Vegetarian diets: what are the advantages? Forum Nutr. 2005;(57):147-56. doi: 10.1159/000083787. PMID: 15702597.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 149,99 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium