Blog kategorie
Blog wpisy
Znaczenie cytruliny w diecie sportowców

Szeroka dostępność różnego rodzaju suplementów mających na celu zwiększenie wydajności treningu i przyrostu tkanki mięśniowej sprawia, że często ciężko jest wybrać ten najbardziej skuteczny. Obecne produkty zawierają w sobie różne substancji, wiele z nich wciąż nieznanych dla przeciętnego bywalca siłowni. Jednym z często pojawiających się składników jest cytrulina. W dzisiejszym wpisie przedstawimy, czym właściwie ona jest i jakie ma znaczenie w diecie sportowców.

Czy można zbudować mięśnie z białka roślinnego?

Od soczewicy, przez orzechy, aż po innowacyjne produkty takie jak tofu i tempeh – białka pochodzenia roślinnego w końcu stały się elementem współczesnej diety niemal każdego człowieka. Wzrost zainteresowania wegetarianizmem i weganizmem dodatkowo zwiększa popyt na poszukiwanie alternatywy dla produktów odzwierzęcych. Sportowcy jednak często zadają sobie pytanie, czy można zbudować masę mięśniową na diecie wykluczającej mięso i nabiał? W tym wpisie zgłębimy temat białka roślinnego i wyjaśnimy, jak można skutecznie wykorzystać je do wspierania zdrowia mięśni i ogólnej kondycji fizycznej.

Dlaczego warto suplementować wapń?

W wieku dziecięcym wielu z nas było zachęcanych do jedzenia brokułów, mleka i ryb. Wynikało to z faktu, że wszystkie te produkty spożywcze są cennym źródłem naturalnego wapnia. Czy pierwiastek ten faktycznie jest tak istotny dla ludzkiego organizmu?

Promocje
100% ISO Whey Clear Drink
100% ISO Whey Clear Drink
149,99 zł 109,90 zł
BOX Prezentowy DODA D'EAU
BOX Prezentowy DODA D'EAU
428,94 zł 389,99 zł
WPC 80 Lactose free
WPC 80 Lactose free
75,00 zł 69,99 zł
BOX DODA D'EAU + Luna EDP
BOX DODA D'EAU + Luna EDP
658,94 zł 460,99 zł
szt.
BOX DODA D'EAU + Luna EDP + Mega Sleep
BOX DODA D'EAU + Luna EDP + Mega Sleep
857,94 zł 600,55 zł
szt.

Co to są węglowodany ?

Węglowodany (sacharydy) to związki organiczne zbudowane z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest identyczny jak w wodzie. Występują w przyrodzie jako cukry proste (np. glukoza, fruktoza, galaktoza) oraz ich polimery: oligosacharydy (np. laktoza, sacharoza, maltoza) i polisacharydy (np. ß-glukan, celuloza, glikogen, skrobia, pektyna). Cukry proste zawierają 3-7 atomów węgla w cząsteczce, oligosacharydy z kolei zbudowane są z 2-10 cukrów prostych i powstają najczęściej w wyniku częściowego rozpadu wielocukrów, natomiast polisacharydy składają się z więcej niż 20 monosacharydów.

Węglowodany

Węglowodany z punktu widzenia żywienia dzielimy na przyswajalne (glukoza, galaktoza, fruktoza, sacharoza, sorbitol, laktoza, maltoza, maltodekstryny, skrobia) oraz nieprzyswajalne (zasadniczy składnik błonnika pokarmowego – np. fruktooligosacharydy, skrobia oporna, pektyny, inulina). Wspomniany podział opiera się głównie na podatności węglowodanów na trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka oraz na tym jaki efekt glikemiczny, a więc wzrost poziomu glukozy we krwi wywołują po spożyciu.

Węglowodany przyswajalne

Są trawione oraz wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i po spożyciu podnoszą stężenie glukozy we krwi. Wyróżniamy także węglowodany łatwo przyswajalne (mono- i disacharydy), które po spożyciu szybko się wchłaniają i błyskawicznie podnoszą poziom cukru we krwi.

Węglowodany nieprzyswajalne

(polisacharydy nieskrobiowe) z kolei nie podnoszą stężenia glukozy we krwi, ponieważ nie są trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka.

Biegająca para

 

Najbogatszym źródłem węglowodanów w pożywieniu jest cukier rafinowany, miód, syropy (65-100 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), owoce suszone (62-89 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), produkty zbożowe (54-88 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), słodycze (40-98 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), pieczywo cukiernicze i półcukiernicze (pierwsze 25-77 g, drugie 60-73 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu) oraz przetwory owocowe (21-64g węglowodanów ogółem na 100 g produktu) i nasiona roślin strączkowych (14-62 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu).

Węglowodany w organizmie człowieka pełnią wiele istotnych funkcji, z których najważniejszą jest dostarczanie energii, ponieważ tylko w niewielkim stopniu może być magazynowana (węglowodany stanowią przeciętnie ok. 1% masy ciała). Uważa się, że w diecie zdrowego człowieka węglowodany powinny stanowić 45-65% energii.

 

Rekomendowane produkty:

Węglowodany Activlab

 

 

Mateusz Durbas

Mateusz Durbas

Dietetyk kliniczny i sportowy, autor licznych artykułów dotyczących żywienia i suplementacji

Strona oficjalna: www.mateuszdurbas.pl

Facebook: https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

Instagram: https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 299,99 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium