Wyszukaj artykuł

Blog kategorie
Blog wpisy
Skuteczna suplementacja na zdrową skórę, włosy i paznokcie

Lśniące włosy, gładka i promienna skóra oraz mocne paznokcie to nie tylko atrybuty kobiecości, to również oznaki zdrowego organizmu. Zrównoważona dieta, jest oczywiście najlepszym sposobem na zapewnienie odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Często zdarza się jednak, że tempo życia, ilość spraw ciążących każdego dnia na Twojej głowie oraz stres sprawiają, że nie przestrzegamy zasad zbilansowanej diety. Twój organizm zaczyna cierpieć na niedobory ważnych witamin i minerałów. Warto w takiej sytuacji sięgnąć po suplementy diety, które mogą w skuteczny sposób wzmocnić organizm.

Dieta redukcyjna dla wegetarian

Dieta wegetariańska jest bardzo często kojarzona z odchudzaniem i poprawą stanu zdrowia. Z artykułu dowiesz się na co zwracać uwagę podczas stosowania bezmięsnej diety aby uzyskać najlepsze efekty!

Czym jest saturacja i jak ją mierzyć?

O właściwym poziomie natlenienia krwi szeroko zaczęliśmy dyskutować dopiero przy okazji niebezpieczeństw związanych z pandemią koronawirusa. Kto z nas wcześniej interesował się tym, czym jest saturacja, do czego służy pulsoksymetr i jakie są normy natlenienia krwi? Tlen jest nam niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania, a badanie jego parametrów to jeden z kroków, jaki podejmują ratownicy medyczni, sprawdzając nasze czynności życiowe. Przyjrzyjmy się zatem bliżej zarówno saturacji, jak i temu jak ją mierzyć w warunkach domowych.

Promocje
ELEMENTS Taurynian magnezu z P-5-P
ELEMENTS Taurynian magnezu z P-5-P
44,90 zł 31,99 zł
szt.
100% Whey Premium
100% Whey Premium
219,90 zł 159,90 zł
Tricreatine Malate
Tricreatine Malate
78,90 zł 64,99 zł
ELEMENTS Berberine
ELEMENTS Berberine
57,90 zł 39,00 zł
szt.
ELEMENTS Alpha GPC 300 mg
ELEMENTS Alpha GPC 300 mg
59,90 zł 41,99 zł
szt.

Co to są węglowodany ?

Węglowodany (sacharydy) to związki organiczne zbudowane z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest identyczny jak w wodzie. Występują w przyrodzie jako cukry proste (np. glukoza, fruktoza, galaktoza) oraz ich polimery: oligosacharydy (np. laktoza, sacharoza, maltoza) i polisacharydy (np. ß-glukan, celuloza, glikogen, skrobia, pektyna). Cukry proste zawierają 3-7 atomów węgla w cząsteczce, oligosacharydy z kolei zbudowane są z 2-10 cukrów prostych i powstają najczęściej w wyniku częściowego rozpadu wielocukrów, natomiast polisacharydy składają się z więcej niż 20 monosacharydów.

Węglowodany

Węglowodany z punktu widzenia żywienia dzielimy na przyswajalne (glukoza, galaktoza, fruktoza, sacharoza, sorbitol, laktoza, maltoza, maltodekstryny, skrobia) oraz nieprzyswajalne (zasadniczy składnik błonnika pokarmowego – np. fruktooligosacharydy, skrobia oporna, pektyny, inulina). Wspomniany podział opiera się głównie na podatności węglowodanów na trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka oraz na tym jaki efekt glikemiczny, a więc wzrost poziomu glukozy we krwi wywołują po spożyciu.

Węglowodany przyswajalne

Są trawione oraz wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i po spożyciu podnoszą stężenie glukozy we krwi. Wyróżniamy także węglowodany łatwo przyswajalne (mono- i disacharydy), które po spożyciu szybko się wchłaniają i błyskawicznie podnoszą poziom cukru we krwi.

Węglowodany nieprzyswajalne

(polisacharydy nieskrobiowe) z kolei nie podnoszą stężenia glukozy we krwi, ponieważ nie są trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka.

Biegająca para

 

Najbogatszym źródłem węglowodanów w pożywieniu jest cukier rafinowany, miód, syropy (65-100 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), owoce suszone (62-89 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), produkty zbożowe (54-88 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), słodycze (40-98 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), pieczywo cukiernicze i półcukiernicze (pierwsze 25-77 g, drugie 60-73 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu) oraz przetwory owocowe (21-64g węglowodanów ogółem na 100 g produktu) i nasiona roślin strączkowych (14-62 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu).

Węglowodany w organizmie człowieka pełnią wiele istotnych funkcji, z których najważniejszą jest dostarczanie energii, ponieważ tylko w niewielkim stopniu może być magazynowana (węglowodany stanowią przeciętnie ok. 1% masy ciała). Uważa się, że w diecie zdrowego człowieka węglowodany powinny stanowić 45-65% energii.

 

Rekomendowane produkty:

Węglowodany Activlab

 

 

Mateusz Durbas

Mateusz Durbas

Dietetyk kliniczny i sportowy, autor licznych artykułów dotyczących żywienia i suplementacji

Strona oficjalna: www.mateuszdurbas.pl

Facebook: https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

Instagram: https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 99,00 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium