Wyszukaj artykuł

Blog kategorie
Blog wpisy
Dieta redukcyjna dla wegetarian

Dieta wegetariańska jest bardzo często kojarzona z odchudzaniem i poprawą stanu zdrowia. Z artykułu dowiesz się na co zwracać uwagę podczas stosowania bezmięsnej diety aby uzyskać najlepsze efekty!

Czym jest saturacja i jak ją mierzyć?

O właściwym poziomie natlenienia krwi szeroko zaczęliśmy dyskutować dopiero przy okazji niebezpieczeństw związanych z pandemią koronawirusa. Kto z nas wcześniej interesował się tym, czym jest saturacja, do czego służy pulsoksymetr i jakie są normy natlenienia krwi? Tlen jest nam niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania, a badanie jego parametrów to jeden z kroków, jaki podejmują ratownicy medyczni, sprawdzając nasze czynności życiowe. Przyjrzyjmy się zatem bliżej zarówno saturacji, jak i temu jak ją mierzyć w warunkach domowych.

Izolat białka sojowego – dlaczego warto stosować?

W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy i jakich suplementów używamy. Aż ciężko uwierzyć, że jeszcze parę lat temu, mało kto zerkał na etykietę kupowanego produktu. Zmienia się zarówno nasze podejście, jak i trendy żywieniowe. Co ciekawe, według dziennikarzy z „The Economist” rok 2019 należeć będzie do…wegan i wegetarian!

Dlaczego warto przygotowywać lunchboxy?

W natłoku codziennych obowiązków łatwo jest zapomnieć o spożywaniu zbilansowanych posiłków, i nierzadko łapiemy się na jedzeniu „byle czego” i „byle szybko”. Niestety jest to prosta droga do niezdrowego odżywiania (nie oszukujmy się – najczęściej sięgamy po  drożdżówkę,

Promocje
2 x Flex na stawy i kości 60 caps
55,96 zł 49,98 zł
szt.
2 x Elektrolity Isoactive + BIDON
51,90 zł 44,90 zł
2 x Arginine3 120 caps
79,98 zł 69,98 zł
szt.
2 x Omega 3 1000 mg
29,98 zł 24,90 zł
szt.
2 x Protein Breakfast 1000g
79,98 zł 69,98 zł
Magnez NA SKURCZE - OUTLET
11,49 zł 5,99 zł
szt.
Płatki owsiane i ryżowe z bananami - OUTLET
6,99 zł 3,90 zł
szt.
Witamina C 2000 mg + Cynk 10 mg
23,99 zł 11,99 zł
szt.

Co to są węglowodany ?

Węglowodany (sacharydy) to związki organiczne zbudowane z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest identyczny jak w wodzie. Występują w przyrodzie jako cukry proste (np. glukoza, fruktoza, galaktoza) oraz ich polimery: oligosacharydy (np. laktoza, sacharoza, maltoza) i polisacharydy (np. ß-glukan, celuloza, glikogen, skrobia, pektyna). Cukry proste zawierają 3-7 atomów węgla w cząsteczce, oligosacharydy z kolei zbudowane są z 2-10 cukrów prostych i powstają najczęściej w wyniku częściowego rozpadu wielocukrów, natomiast polisacharydy składają się z więcej niż 20 monosacharydów.

Węglowodany

Węglowodany z punktu widzenia żywienia dzielimy na przyswajalne (glukoza, galaktoza, fruktoza, sacharoza, sorbitol, laktoza, maltoza, maltodekstryny, skrobia) oraz nieprzyswajalne (zasadniczy składnik błonnika pokarmowego – np. fruktooligosacharydy, skrobia oporna, pektyny, inulina). Wspomniany podział opiera się głównie na podatności węglowodanów na trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka oraz na tym jaki efekt glikemiczny, a więc wzrost poziomu glukozy we krwi wywołują po spożyciu.

Węglowodany przyswajalne

Są trawione oraz wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i po spożyciu podnoszą stężenie glukozy we krwi. Wyróżniamy także węglowodany łatwo przyswajalne (mono- i disacharydy), które po spożyciu szybko się wchłaniają i błyskawicznie podnoszą poziom cukru we krwi.

Węglowodany nieprzyswajalne

(polisacharydy nieskrobiowe) z kolei nie podnoszą stężenia glukozy we krwi, ponieważ nie są trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka.

Biegająca para

 

Najbogatszym źródłem węglowodanów w pożywieniu jest cukier rafinowany, miód, syropy (65-100 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), owoce suszone (62-89 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), produkty zbożowe (54-88 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), słodycze (40-98 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), pieczywo cukiernicze i półcukiernicze (pierwsze 25-77 g, drugie 60-73 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu) oraz przetwory owocowe (21-64g węglowodanów ogółem na 100 g produktu) i nasiona roślin strączkowych (14-62 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu).

Węglowodany w organizmie człowieka pełnią wiele istotnych funkcji, z których najważniejszą jest dostarczanie energii, ponieważ tylko w niewielkim stopniu może być magazynowana (węglowodany stanowią przeciętnie ok. 1% masy ciała). Uważa się, że w diecie zdrowego człowieka węglowodany powinny stanowić 45-65% energii.

 

Rekomendowane produkty:

Węglowodany Activlab

 

 

Mateusz Durbas

Mateusz Durbas

Dietetyk kliniczny i sportowy, autor licznych artykułów dotyczących żywienia i suplementacji

Strona oficjalna: www.mateuszdurbas.pl

Facebook: https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

Instagram: https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 149,99 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium