Wyszukaj artykuł

Blog kategorie

Blog wpisy

Czym się różni BCAA od EAA

Aminokwasy to kluczowe elementy budujące białka. W zależności od funkcji jaką spełniają w żywieniu człowieka możemy je podzielić na trzy grupy: egzogenne, względnie egzogenne, endogenne. 

Najlepsze suplementy dla biegaczy

Zbilansowana dieta nie wystarcza by osiągnąć pełnię form? Pomocne mogą być tu odpowiednie suplementy. Pomożemy Ci w wyborze tych najskuteczniejszych! Odpowiednio stosowane pomogą w osiągnięciu wyznaczonych celów. 

 

Deser na śniadanie

Naukowcy Z uniwersytetu w Tel Awiwie i Jerozolimie dowodzą, że deser na śniadanie nie powoduje nadwagi a wręcz przeciwnie przyczynia się do redukcji masy ciała!

Promocje

GREEN Aminokwasy BCAA 2:1:1
GREEN Aminokwasy BCAA 2:1:1
19,00 zł 10,00 zł
szt.
Whey Protein 95 700g + Drugi Gratis
Whey Protein 95 700g + Drugi Gratis
138,00 zł 69,00 zł
Beta Alanine Drink
Beta Alanine Drink
3,99 zł 1,00 zł
szt.
TCM powder
TCM powder
59,00 zł 29,99 zł

Co to są węglowodany ?

0

Węglowodany (sacharydy) to związki organiczne zbudowane z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest identyczny jak w wodzie. Występują w przyrodzie jako cukry proste (np. glukoza, fruktoza, galaktoza) oraz ich polimery: oligosacharydy (np. laktoza, sacharoza, maltoza) i polisacharydy (np. ß-glukan, celuloza, glikogen, skrobia, pektyna). Cukry proste zawierają 3-7 atomów węgla w cząsteczce, oligosacharydy z kolei zbudowane są z 2-10 cukrów prostych i powstają najczęściej w wyniku częściowego rozpadu wielocukrów, natomiast polisacharydy składają się z więcej niż 20 monosacharydów.

Węglowodany

Węglowodany z punktu widzenia żywienia dzielimy na przyswajalne (glukoza, galaktoza, fruktoza, sacharoza, sorbitol, laktoza, maltoza, maltodekstryny, skrobia) oraz nieprzyswajalne (zasadniczy składnik błonnika pokarmowego – np. fruktooligosacharydy, skrobia oporna, pektyny, inulina). Wspomniany podział opiera się głównie na podatności węglowodanów na trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka oraz na tym jaki efekt glikemiczny, a więc wzrost poziomu glukozy we krwi wywołują po spożyciu.

Węglowodany przyswajalne

Są trawione oraz wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i po spożyciu podnoszą stężenie glukozy we krwi. Wyróżniamy także węglowodany łatwo przyswajalne (mono- i disacharydy), które po spożyciu szybko się wchłaniają i błyskawicznie podnoszą poziom cukru we krwi.

Węglowodany nieprzyswajalne

(polisacharydy nieskrobiowe) z kolei nie podnoszą stężenia glukozy we krwi, ponieważ nie są trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka.

Biegająca para

 

Najbogatszym źródłem węglowodanów w pożywieniu jest cukier rafinowany, miód, syropy (65-100 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), owoce suszone (62-89 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), produkty zbożowe (54-88 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), słodycze (40-98 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu), pieczywo cukiernicze i półcukiernicze (pierwsze 25-77 g, drugie 60-73 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu) oraz przetwory owocowe (21-64g węglowodanów ogółem na 100 g produktu) i nasiona roślin strączkowych (14-62 g węglowodanów ogółem na 100 g produktu).

Węglowodany w organizmie człowieka pełnią wiele istotnych funkcji, z których najważniejszą jest dostarczanie energii, ponieważ tylko w niewielkim stopniu może być magazynowana (węglowodany stanowią przeciętnie ok. 1% masy ciała). Uważa się, że w diecie zdrowego człowieka węglowodany powinny stanowić 45-65% energii.

 

Rekomendowane produkty:

Węglowodany Activlab

 

 

Mateusz Durbas

Mateusz Durbas

Dietetyk kliniczny i sportowy, autor licznych artykułów dotyczących żywienia i suplementacji

Strona oficjalna: www.mateuszdurbas.pl

Facebook: https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

Instagram: https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DHL) już od 250,00 zł.

Wersje językowe

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl