Blog kategorie
Blog wpisy
Znaczenie cytruliny w diecie sportowców

Szeroka dostępność różnego rodzaju suplementów mających na celu zwiększenie wydajności treningu i przyrostu tkanki mięśniowej sprawia, że często ciężko jest wybrać ten najbardziej skuteczny. Obecne produkty zawierają w sobie różne substancji, wiele z nich wciąż nieznanych dla przeciętnego bywalca siłowni. Jednym z często pojawiających się składników jest cytrulina. W dzisiejszym wpisie przedstawimy, czym właściwie ona jest i jakie ma znaczenie w diecie sportowców.

Czy można zbudować mięśnie z białka roślinnego?

Od soczewicy, przez orzechy, aż po innowacyjne produkty takie jak tofu i tempeh – białka pochodzenia roślinnego w końcu stały się elementem współczesnej diety niemal każdego człowieka. Wzrost zainteresowania wegetarianizmem i weganizmem dodatkowo zwiększa popyt na poszukiwanie alternatywy dla produktów odzwierzęcych. Sportowcy jednak często zadają sobie pytanie, czy można zbudować masę mięśniową na diecie wykluczającej mięso i nabiał? W tym wpisie zgłębimy temat białka roślinnego i wyjaśnimy, jak można skutecznie wykorzystać je do wspierania zdrowia mięśni i ogólnej kondycji fizycznej.

Dlaczego warto suplementować wapń?

W wieku dziecięcym wielu z nas było zachęcanych do jedzenia brokułów, mleka i ryb. Wynikało to z faktu, że wszystkie te produkty spożywcze są cennym źródłem naturalnego wapnia. Czy pierwiastek ten faktycznie jest tak istotny dla ludzkiego organizmu?

Promocje
100% ISO Whey Clear Drink
100% ISO Whey Clear Drink
149,99 zł 109,90 zł
BOX Prezentowy DODA D'EAU
BOX Prezentowy DODA D'EAU
428,94 zł 389,99 zł
WPC 80 Lactose free
WPC 80 Lactose free
75,00 zł 69,99 zł
BOX DODA D'EAU + Luna EDP
BOX DODA D'EAU + Luna EDP
658,94 zł 460,99 zł
szt.
BOX DODA D'EAU + Luna EDP + Mega Sleep
BOX DODA D'EAU + Luna EDP + Mega Sleep
857,94 zł 600,55 zł
szt.

Aminokwasy - co warto o nich wiedzieć?

Aminokwasy zbudowane są z węgla, azotu, tlenu, wodoru oraz siarki, która znajduje się w niektórych z nich (cysteina oraz metionina) i stanowią podstawowy element budujący białka. Wykorzystywane są one w organizmie przede wszystkim do syntezy białek, tworzenia innych związków aktywnych biologicznie (np. hormonów, neurotransmiterów), a także w mniejszym lub większym zakresie do celów energetycznych, zwłaszcza przy niedoborze glukozy i wolnych kwasów tłuszczowych.

Aminokwasy

W zależności od budowy łańcucha bocznego aminokwasy mają różne właściwości biologiczne, fizyczne i chemiczne. Wyróżniamy 20 aminokwasów, które mogą budować cząsteczki białka, z czego 18 występuje w organizmie człowieka. W zależności od roli jaką pełnią w żywieniu człowieka dzielimy je na trzy grupy: egzogenne (niezbędne), względnie egzogenne (warunkowo niezbędne) i endogenne (nie niezbędne).

Grupy Aminokwasów 

Pierwsza grupa to takie, których organizm człowieka i innych ssaków nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie, a więc muszą być one dostarczane w odpowiedniej ilości z pokarmem. Druga grupa aminokwasów jest wytwarzana w organizmie, jednak nie zawsze w optymalnej ilości. Mowa tutaj przede wszystkim o okresach intensywnego wzrostu i rozwoju oraz stanach patologicznych, jakim jest niewątpliwie choroba. Trzecia i zarazem ostatnia grupa to aminokwasy, które są przez organizm produkowane w ilości, która pozwala zaspokoić jego potrzeby.

Trenujący mężczyzna

Należy podkreślić, że aby białko pokarmowe miało wysoką jakość konieczna jest odpowiednia proporcja między aminokwasami, zwłaszcza egzogennymi (zbliżona do proporcji w białkach ustrojowych człowieka), a także wysoka strawność białka i optymalna zawartość składników energetycznych dla prawidłowego przebiegu procesu jego syntezy.

 

Naturalne źródło aminokwasów 

Dobrym źródłem aminokwasów niezbędnych, dostarczającym ich w należytych proporcjach do syntezy białek ustrojowych, są niemal wszystkie białka pochodzenia zwierzęcego (za wyjątkiem żelatyny i fibryny), a spośród protein pochodzenia roślinnego przyzwoitym źródłem są nasiona roślin strączkowych (choć ubogie w metioninę i cysteinę). Za wzorcowe z punktu widzenia optymalnego składu aminokwasów uważa się białko jaja kurzego i mleka kobiecego, co wynika z podobieństwa składu tych produktów do składu białek ustrojowych człowieka.

Rekomendowane produkty:

Aminokwasy Activlab

 Mateusz Durbas

 Mateusz Durbas

Dietetyk kliniczny i sportowy, autor licznych artykułów dotyczących żywienia i suplementacji

 Strona oficjalnawww.mateuszdurbas.pl

 Facebookhttps://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

 Instagramhttps://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 299,99 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium