Wyszukaj artykuł

Blog kategorie

Blog wpisy

Czym się różni BCAA od EAA

Aminokwasy to kluczowe elementy budujące białka. W zależności od funkcji jaką spełniają w żywieniu człowieka możemy je podzielić na trzy grupy: egzogenne, względnie egzogenne, endogenne. 

Najlepsze suplementy dla biegaczy

Zbilansowana dieta nie wystarcza by osiągnąć pełnię form? Pomocne mogą być tu odpowiednie suplementy. Pomożemy Ci w wyborze tych najskuteczniejszych! Odpowiednio stosowane pomogą w osiągnięciu wyznaczonych celów. 

 

Deser na śniadanie

Naukowcy Z uniwersytetu w Tel Awiwie i Jerozolimie dowodzą, że deser na śniadanie nie powoduje nadwagi a wręcz przeciwnie przyczynia się do redukcji masy ciała!

Promocje

Beta Alanine Drink
Beta Alanine Drink
3,99 zł 1,00 zł
szt.
TCM powder
TCM powder
59,00 zł 29,99 zł
GREEN Aminokwasy BCAA 2:1:1
GREEN Aminokwasy BCAA 2:1:1
19,00 zł 10,00 zł
szt.
Whey Protein 95 700g + Drugi Gratis
Whey Protein 95 700g + Drugi Gratis
138,00 zł 69,00 zł

Aminokwasy- co powinieneś o nich wiedzieć?

0

Aminokwasy zbudowane są z węgla, azotu, tlenu, wodoru oraz siarki, która znajduje się w niektórych z nich (cysteina oraz metionina) i stanowią podstawowy element budujący białka. Wykorzystywane są one w organizmie przede wszystkim do syntezy białek, tworzenia innych związków aktywnych biologicznie (np. hormonów, neurotransmiterów), a także w mniejszym lub większym zakresie do celów energetycznych, zwłaszcza przy niedoborze glukozy i wolnych kwasów tłuszczowych.

Aminokwasy

W zależności od budowy łańcucha bocznego aminokwasy mają różne właściwości biologiczne, fizyczne i chemiczne. Wyróżniamy 20 aminokwasów, które mogą budować cząsteczki białka, z czego 18 występuje w organizmie człowieka. W zależności od roli jaką pełnią w żywieniu człowieka dzielimy je na trzy grupy: egzogenne (niezbędne), względnie egzogenne (warunkowo niezbędne) i endogenne (nie niezbędne).

Grupy Aminokwasów 

Pierwsza grupa to takie, których organizm człowieka i innych ssaków nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie, a więc muszą być one dostarczane w odpowiedniej ilości z pokarmem. Druga grupa aminokwasów jest wytwarzana w organizmie, jednak nie zawsze w optymalnej ilości. Mowa tutaj przede wszystkim o okresach intensywnego wzrostu i rozwoju oraz stanach patologicznych, jakim jest niewątpliwie choroba. Trzecia i zarazem ostatnia grupa to aminokwasy, które są przez organizm produkowane w ilości, która pozwala zaspokoić jego potrzeby.

Trenujący mężczyzna

Należy podkreślić, że aby białko pokarmowe miało wysoką jakość konieczna jest odpowiednia proporcja między aminokwasami, zwłaszcza egzogennymi (zbliżona do proporcji w białkach ustrojowych człowieka), a także wysoka strawność białka i optymalna zawartość składników energetycznych dla prawidłowego przebiegu procesu jego syntezy.

 

Naturalne źródło aminokwasów 

Dobrym źródłem aminokwasów niezbędnych, dostarczającym ich w należytych proporcjach do syntezy białek ustrojowych, są niemal wszystkie białka pochodzenia zwierzęcego (za wyjątkiem żelatyny i fibryny), a spośród protein pochodzenia roślinnego przyzwoitym źródłem są nasiona roślin strączkowych (choć ubogie w metioninę i cysteinę). Za wzorcowe z punktu widzenia optymalnego składu aminokwasów uważa się białko jaja kurzego i mleka kobiecego, co wynika z podobieństwa składu tych produktów do składu białek ustrojowych człowieka.

Rekomendowane produkty:

Aminokwasy Activlab

 Mateusz Durbas

 Mateusz Durbas

Dietetyk kliniczny i sportowy, autor licznych artykułów dotyczących żywienia i suplementacji

 Strona oficjalnawww.mateuszdurbas.pl

 Facebookhttps://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

 Instagramhttps://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DHL) już od 250,00 zł.

Wersje językowe

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl