Blog kategorie
Blog wpisy
Dlaczego warto suplementować wapń?

W wieku dziecięcym wielu z nas było zachęcanych do jedzenia brokułów, mleka i ryb. Wynikało to z faktu, że wszystkie te produkty spożywcze są cennym źródłem naturalnego wapnia. Czy pierwiastek ten faktycznie jest tak istotny dla ludzkiego organizmu?

Top 5 odżywek na masę mięśniową - ranking gainerów i suplementów

W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób angażuje się w różne formy aktywności fizycznej. Częściowo wynika to z potrzeby poprawy swojego zdrowia i kondycji, a często również z chęci zmiany wyglądu ciała. Osoby budujące mięśnie często zwracają uwagę na to, co jedzą i piją. Wiadomo bowiem, że właściwe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia tych celów.

Promocje
100% ISO Whey Clear Drink
100% ISO Whey Clear Drink
149,99 zł 109,90 zł
3x Isolero, mix smaków
3x Isolero, mix smaków
28,99 zł 14,97 zł
szt.
WPC 80 Lactose free
WPC 80 Lactose free
75,00 zł 60,00 zł
100% Whey Premium
100% Whey Premium
219,90 zł 159,90 zł
Witamina C 100%
Witamina C 100%
30,89 zł 13,99 zł
szt.

Aminokwasy - co warto o nich wiedzieć?

Aminokwasy zbudowane są z węgla, azotu, tlenu, wodoru oraz siarki, która znajduje się w niektórych z nich (cysteina oraz metionina) i stanowią podstawowy element budujący białka. Wykorzystywane są one w organizmie przede wszystkim do syntezy białek, tworzenia innych związków aktywnych biologicznie (np. hormonów, neurotransmiterów), a także w mniejszym lub większym zakresie do celów energetycznych, zwłaszcza przy niedoborze glukozy i wolnych kwasów tłuszczowych.

Aminokwasy

W zależności od budowy łańcucha bocznego aminokwasy mają różne właściwości biologiczne, fizyczne i chemiczne. Wyróżniamy 20 aminokwasów, które mogą budować cząsteczki białka, z czego 18 występuje w organizmie człowieka. W zależności od roli jaką pełnią w żywieniu człowieka dzielimy je na trzy grupy: egzogenne (niezbędne), względnie egzogenne (warunkowo niezbędne) i endogenne (nie niezbędne).

Grupy Aminokwasów 

Pierwsza grupa to takie, których organizm człowieka i innych ssaków nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie, a więc muszą być one dostarczane w odpowiedniej ilości z pokarmem. Druga grupa aminokwasów jest wytwarzana w organizmie, jednak nie zawsze w optymalnej ilości. Mowa tutaj przede wszystkim o okresach intensywnego wzrostu i rozwoju oraz stanach patologicznych, jakim jest niewątpliwie choroba. Trzecia i zarazem ostatnia grupa to aminokwasy, które są przez organizm produkowane w ilości, która pozwala zaspokoić jego potrzeby.

Trenujący mężczyzna

Należy podkreślić, że aby białko pokarmowe miało wysoką jakość konieczna jest odpowiednia proporcja między aminokwasami, zwłaszcza egzogennymi (zbliżona do proporcji w białkach ustrojowych człowieka), a także wysoka strawność białka i optymalna zawartość składników energetycznych dla prawidłowego przebiegu procesu jego syntezy.

 

Naturalne źródło aminokwasów 

Dobrym źródłem aminokwasów niezbędnych, dostarczającym ich w należytych proporcjach do syntezy białek ustrojowych, są niemal wszystkie białka pochodzenia zwierzęcego (za wyjątkiem żelatyny i fibryny), a spośród protein pochodzenia roślinnego przyzwoitym źródłem są nasiona roślin strączkowych (choć ubogie w metioninę i cysteinę). Za wzorcowe z punktu widzenia optymalnego składu aminokwasów uważa się białko jaja kurzego i mleka kobiecego, co wynika z podobieństwa składu tych produktów do składu białek ustrojowych człowieka.

Rekomendowane produkty:

Aminokwasy Activlab

 Mateusz Durbas

 Mateusz Durbas

Dietetyk kliniczny i sportowy, autor licznych artykułów dotyczących żywienia i suplementacji

 Strona oficjalnawww.mateuszdurbas.pl

 Facebookhttps://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

 Instagramhttps://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 149,99 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium