Białko roślinne to nie tylko rozwiązanie dla osób stosujących dietę wegetariańską czy wegańską. Coraz liczniejsza grupa entuzjastów białka roślinnego to również osoby, które chcą urozmaicić swoją dietę, zmniejszyć ilość spożywanych produktów odzwierzęcych lub kierują się wskazaniami zdrowotnymi. Każdy powód do korzystania z białka roślinnego jest dobry. Poniżej znajdziecie niezbędne informacje o jego rodzajach i właściwościach, a także korzyściach z jego stosowania.
Białko roślinne może być dostarczane w diecie z wielu różnych źródeł. Najczęściej wymienia się tutaj:
- Rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca czy fasola są doskonałym źródłem białka roślinnego. Są również bogate w błonnik, minerały i przeciwutleniacze.
- Soja – produkty sojowe takie jak tofu, tempeh czy edamame, to bardzo wszechstronne źródła białka roślinnego. Oprócz białka dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów potrzebnych organizmowi. Warto również wspomnieć, iż – wbrew rozpowszechnionej opinii – białko sojowe nie wpływa na poziom testosteronu, estrogenów i białek SHBG [1].
- Orzechy i nasiona – migdały, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, nasiona chia, siemię lniane oraz pestki dyni są pełne protein, a także zdrowych tłuszczów oraz innych wartościowych składników odżywczych.
- Konopia siewna – białko roślinne pozyskiwane w wyniku tłoczenia na zimno ziaren konopi. Białko konopne pozytywnie wpływa m.in. na układ immunologiczny, pokarmowy oraz mięśniowy i kostny [2].
- Ziarna – komosa ryżowa, amarantus czy gryka zawierają stosunkowo duże ilości białka. Włączenie do diety brązowego ryżu i owsa również pomoże zwiększyć ilość białka roślinnego w diecie.
- Spirulina – algi, które bogate są w proteiny oraz aminokwasy. Jest ona dostępna w postaci sproszkowanej, która idealnie nadaje się do koktajli lub w postaci kapsułek lub tabletek.
Jakie są korzyści ze stosowania roślinnych odżywek białkowych?
Roślinne odżywki białkowe to świetne rozwiązanie dla osób aktywnych oraz sportowców, które chcą zwiększyć ilość spożywanych protein niepochodzących od zwierząt. Odżywki te, oprócz wygody stosowania, zapewniają liczne korzyści, które przekonają również niedowiarków.
Na samym początku warto wspomnieć, że proteiny pochodzenia roślinnego to wysokiej jakości białko, które stanowi skuteczną alternatywę dla białek serwatkowych. Odżywki roślinne to skoncentrowane źródło białka oraz dobrze zbilansowanych aminokwasów, które umożliwiają organizmowi przyrost mięśni.
Kolejną zaletą roślinnych odżywek jest zwiększona ilość błonnika w porównaniu do większości odpowiedników pochodzenia zwierzęcego. Błonnik wspomaga zdrowe trawienie, jak również reguluje i wspiera pracę jelit. Białka roślinne nie posiadają laktozy, są zatem odpowiednie dla osób z alergią lub nietolerancją nabiału oraz jaj.
Jak wspomniano na początku, proteiny roślinne mogą pochodzić z różnych źródeł, takich jak groch, ryż, konopie czy soja. Każde z nich posiada unikalny zestaw składników odżywczych (witamin, minerałów i fitoskładników), które zapewniają dodatkowe korzyści zdrowotne.
Dla osób, którym bliskie są tematy związane z ochroną środowiska naturalnego, korzyścią może okazać się mniejszy ślad ekologiczny suplementów roślinnych w porównaniu do tych pochodzenia zwierzęcego. Produkcja białek roślinnych wymaga mniejszej ilości zasobów, generując przy tym mniej emisji gazów cieplarnianych. Odżywki roślinne to także dobre rozwiązanie dla osób, które chcą kontrolować swoją wagę. Proteiny roślinne zapewniają uczucie sytości przez długi czas, co pozwala na zmniejszenie ogólnego spożycia kalorii w ciągu dnia.
Na końcu warto podkreślić, że białko roślinne pomimo mniejszego stężenia leucyny w porównaniu do białka serwatkowego, nadal stanowi skuteczny sposób na budowę masy mięśniowej [3], czego najlepszym przykładem jest ogromna grupa osób na całym świecie trenujących sporty siłowe i sylwetkowe, które stosują wyłącznie białko pochodzenia roślinnego. Odpowiednio zbilansowana odżywka roślinna pozwala na stworzenie dobrego aminogramu, który zapewnia wysokie stężenie aminokwasów egzogennych.
Przy wyborze roślinnej odżywki białkowej warto stawiać na wysokiej jakości białko roślinne od sprawdzonych producentów. Należy również wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby żywieniowe i w razie potrzeby skonsultować się z dietetykiem w celu dobrania odpowiedniej dawki protein, zgodnej z zapotrzebowaniem organizmu. Skuteczne i sprawdzone roślinne produkty wysokobiałkowe znajdziesz w ofercie marki Activlab – m.in. AKSYLLAB Prawilne Białko Vege, Vege PRO lub Soya PRO.
[products=3195,3221,1340]