Żywność funkcjonalna: co to takiego?
Historia żywności funkcjonalnej pochodzi z Wschodniej Azji, gdzie jedzenie często stosowane było jako lekarstwa na konkretne dolegliwości. Samo pojęcie wprowadzili natomiast Japończycy w latach osiemdziesiątych minionego wieku, określając takie pokarmy jako FOSHU – food for specified health use. W Europie żywność funkcjonalna zaistniała w połowie lat dziewięćdziesiątych XX w, przy okazji specjalnego programu Komisji Europejskiej, Functional Food Science in Europe (FUFOSE). Tak naprawdę jednak początków terapii wykorzystującej w celach leczniczych pożywienie upatrywać można już w czasach Starożytnych. Hipokrates również zalecał właściwą dietę jako środek walki z chorobami
Z pojęciem funkcjonalności w “fit” świecie spotkać się można bardzo często, choć częściej jednak w ujęciu treningowym, niż dietetycznym. Jednak warto mieć na uwadze, że również żywność funkcjonalna została stworzona w dużej mierze z myślą o osobach aktywnych fizycznie. Spełnia ona dodatkowe funkcje, poza tą podstawową, jaką jest odżywianie ludzkiego organizmu. Wpływa korzystnie zarówno na psychikę, jak i fizyczność człowieka, zapewniając wzrost sił witalnych, a osobom aktywnym pomagając w utrzymaniu dobrej formy.
“Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo żywnością.”
Wiadomo nie od dziś, że nieodpowiednie odżywianie może doprowadzić do wielu rodzaju chorób, tak spożywanie żywności funkcjonalnej może pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym, polepszeniu samopoczucia (również psychicznego). Może też wzmacniać pewne funkcje fizjologiczne.
Kiedy możemy mówić o żywności funkcjonalnej?
Co tak naprawdę zasługuje na jej miano? Żywność uznana jest za funkcjonalną wówczas, gdy zostało udowodnione, że w znaczący sposób wpływa na jedną bądź więcej docelowych funkcji w organizmie (wykraczających poza dostarczanie wartości odżywczych) i oddziałuje w ten sposób na stan zdrowia bądź zmniejszenie ryzyka chorobowego.
Czy suplementy diety można zaliczyć do żywności funkcjonalnej? Nie. Są one korzystne dla zdrowia ale, nie zaliczają się do pokarmów funkcjonalnych. Dodatkowo, funkcjonalne oddziaływanie danej żywności musi zostać najpierw potwierdzone badaniami klinicznymi, prowadzonymi przez niezależne ośrodki badawcze.
Podstawowymi kryteriami podziału żywności funkcjonalnej są jej przeznaczenie oraz skład. Na przykład żywność zmniejszająca ryzyko wystąpienia określonych nowotworów, zmniejszająca ryzyko chorób krążenia, zmniejszająca ryzyko osteoporozy, dla trenujących, dla narażonych na duży stres, dla osób w wieku podeszłym, żywność wpływająca na nastrój, dla biegaczy, hamującą procesy starzenia a także żywność dla kobiet w ciąży, dla niemowląt oraz dla młodzieży w fazie intensywnego wzrostu.
A jak ma się sprawa wśród trenujących? Osoby aktywne fizycznie i świadome tegoistotności jedzenia dla wyników sportowych, również sięgają po pokarmy funkcjonalne. Chodzi głównie o środki spożywcze, które wzbogacone są o substancje zwiększające odporność
i wytrzymałość organizmu, a także zawierające dużo białka dla chcących budować sylwetkę.
Jeżeli chcesz zadbać o swoją formę i zdrowie, a temat żywności funkcjonalnej Cię zaintrygował, koniecznie śledź nowości w naszym sklepie…