Wyszukaj artykuł

Blog kategorie
Blog wpisy
Izolat białka sojowego – dlaczego warto stosować?

W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy i jakich suplementów używamy. Aż ciężko uwierzyć, że jeszcze parę lat temu, mało kto zerkał na etykietę kupowanego produktu. Zmienia się zarówno nasze podejście, jak i trendy żywieniowe. Co ciekawe, według dziennikarzy z „The Economist” rok 2019 należeć będzie do…wegan i wegetarian!

Dlaczego warto przygotowywać lunchboxy?

W natłoku codziennych obowiązków łatwo jest zapomnieć o spożywaniu zbilansowanych posiłków, i nierzadko łapiemy się na jedzeniu „byle czego” i „byle szybko”. Niestety jest to prosta droga do niezdrowego odżywiania (nie oszukujmy się – najczęściej sięgamy po  drożdżówkę,

Substancje kluczowe dla ochrony i pielęgnacji skóry

Skóra jest niewątpliwie największym organem ciała człowieka, reprezentującym, aż jedną szóstą całkowitej masy ciała, a jej główną rolą jest działanie jako chemiczna i fizyczna bariera ochraniająca ciało przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. 

Żywność funkcjonalna: czy warto?

Z roku na rok stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami. Wiemy, że prawidłowe odżywianie ma kluczowy wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Kiedy brakuje nam czasu albo pomysłów na przygotowanie dobrych, zbilansowanych posiłków, z pomocą przyjść może żywność funkcjonalna. Czy wiecie, co kryje się za tym terminem?

żywność funkcjonalna

Czym jest żywność funkcjonalna?

To żywność, która wykazuje korzystny wpływ na jedną (lub więcej) funkcji, ponad sam efekt spożywczy. Do tej kategorii zaliczamy żywność konwencjonalną, czyli taką, którą spożywamy na co dzień i która jest częścią naszej diety (nie są to jednak tabletki, kapsułki czy drażetki). Żywność funkcjonalna musi posiadać udowodnione naukowo korzystne działanie na nasz stan zdrowia, a także powinna zawierać składniki o działaniu bioaktywnym.

Krótka historia

Idea żywności funkcjonalnej zapoczątkowana została w Japonii w połowie lat 80. XX wieku. Kraj ten jako pierwszy na świecie wprowadził regulacje prawne i zdefiniował ten typ produktów, jako żywność o określonym przeznaczeniu zdrowotnym[1]. Co ciekawe, w Japonii różnica pomiędzy lekiem a pożywieniem jest bardzo zatarta. Rynek tego typu produktów jest niezwykle bogaty, a można wręcz powiedzieć, że stał się pewnego rodzaju alternatywą dla medycyny tradycyjnej.

Korzyści wynikające ze spożywania żywności funkcjonalnej

Osoby, które sięgają po żywność funkcjonalną, nie tylko serwują sobie zdrowy posiłek w ciągu dnia, ale także wspomagają funkcjonowanie organizmu poprzez uzupełnienie diety w produkty, które:

  • zapobiegają niedoborom składników odżywczych;
  • mogą chronić przed niektórymi chorobami;
  • pomagają w zmniejszeniu masy ciała (zwłaszcza produkty o obniżonej zawartości tłuszczu i cukru)
  • poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego (produkty bogate błonnik pokarmowy).

Żywność funkcjonalna od Activlab

W ofercie Activlab znaleźć możecie produkty wysokobiałkowe, o obniżonej zawartości cukru, niskiej zawartości tłuszczu oraz bogate w błonnik. Żywność funkcjonalna od Activlab skierowana jest do osób czynnie uprawiających sport, dla których „posiłki dla zabieganych” to świetna opcja na uzupełnienie dziennego jadłospisu. Napoje izotoniczne, energetyzujące, batony proteinowe, śniadania, a nawet desery – wszystkie propozycje znajdziecie na stronie https://www.activlab.pl/pl/c/Zywnosc-funkcjonalna/53

Smacznego!

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1871780/

[products=2667,2752,2751,2747]

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DHL) już od 250,00 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl