Wyszukaj artykuł

Blog kategorie
Blog wpisy
Dieta redukcyjna dla wegetarian

Dieta wegetariańska jest bardzo często kojarzona z odchudzaniem i poprawą stanu zdrowia. Z artykułu dowiesz się na co zwracać uwagę podczas stosowania bezmięsnej diety aby uzyskać najlepsze efekty!

Czym jest saturacja i jak ją mierzyć?

O właściwym poziomie natlenienia krwi szeroko zaczęliśmy dyskutować dopiero przy okazji niebezpieczeństw związanych z pandemią koronawirusa. Kto z nas wcześniej interesował się tym, czym jest saturacja, do czego służy pulsoksymetr i jakie są normy natlenienia krwi? Tlen jest nam niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania, a badanie jego parametrów to jeden z kroków, jaki podejmują ratownicy medyczni, sprawdzając nasze czynności życiowe. Przyjrzyjmy się zatem bliżej zarówno saturacji, jak i temu jak ją mierzyć w warunkach domowych.

Izolat białka sojowego – dlaczego warto stosować?

W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy i jakich suplementów używamy. Aż ciężko uwierzyć, że jeszcze parę lat temu, mało kto zerkał na etykietę kupowanego produktu. Zmienia się zarówno nasze podejście, jak i trendy żywieniowe. Co ciekawe, według dziennikarzy z „The Economist” rok 2019 należeć będzie do…wegan i wegetarian!

Dlaczego warto przygotowywać lunchboxy?

W natłoku codziennych obowiązków łatwo jest zapomnieć o spożywaniu zbilansowanych posiłków, i nierzadko łapiemy się na jedzeniu „byle czego” i „byle szybko”. Niestety jest to prosta droga do niezdrowego odżywiania (nie oszukujmy się – najczęściej sięgamy po  drożdżówkę,

Promocje
High Whey Protein Bar OUTLET
High Whey Protein Bar OUTLET
7,99 zł 5,99 zł
BCAA Xtra Drink 330 ml OUTLET
BCAA Xtra Drink 330 ml OUTLET
3,15 zł 1,99 zł

Zalety kwasów omega-3

Optymalny dzienny jadłospis powinien zawierać zbilansowany zestaw posiłków, który dostarczy organizmowi energii oraz wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Niezależnie od tego czy chcemy zrzucić, utrzymać lub zwiększyć liczbę kilogramów na wadze, jednym z elementów diety, na który należy zwrócić szczególną uwagę są tłuszcze. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, tłuszcze powinny dostarczać organizmowi od 15 do 30 procent energii z diety. Oprócz ilości, równie istotną kwestią jest ich jakość, dlatego przyjrzymy się dzisiaj kwasom omega-3, które należą do „rodziny królewskiej” wśród tłuszczów.

Po co nam tłuszcz?

Tłuszcze stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii, które dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem. Jeden gram tłuszczu niesie ze sobą aż 9 kcal! Oprócz wysokiej wartości energetycznej pełni on bardzo istotną rolę w naszej diecie, umożliwia bowiem wchłanianie witamin A, D, E oraz K, które rozpuszczają się właśnie w tłuszczach. Jego niedobory w diecie skutkować mogą nieprawidłowym funkcjonowaniem układu rozrodczego – cholesterol jest substratem syntezy hormonów płciowych: progesteronu, testosteronu i estrogenów. Ponadto tłuszcz jest jednym z kluczowych elementów składowych błon komórkowych, umożliwiając transport składników odżywczych pomiędzy komórkami a płynem tkankowym.

Tłuszcze są wreszcie źródłem kwasów tłuszczowych, które dzielą się na 3 grupy:

  • nasycone – znajdują się w mięsie, produktach mlecznych, oleju palmowym i kokosowym,
  • jednonienasycone – znajdują się m.in. w oliwie, oleju rzepakowym czy orzechach laskowych,
  • wielononienasycone – znajdują się m.in. w tłustych rybach morskich, awokado, pestkach czy orzechach włoskich.

Kwasy tłuszczowe nasycone są najmniej korzystne dla organizmu, a ich nadmiar w diecie może prowadzić do miażdżycy.

Co to są kwasy omega 3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które posiadają najwięcej wartości odżywczych. Organizm nie jest w stanie produkować ich samodzielnie, dlatego tak ważnym jest, aby dostarczać je wraz z pokarmem i za pomocą suplementów diety[1].

Do grupy kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczamy:

  • kwas dokozaheksaenowy (DHA) – zapobiega miażdżycy, pomaga stabilizować ciśnienie krwi oraz wyrównuje gospodarkę hormonalną,
  • kwas eikozapentaenowy (EPA) – wspomaga układ nerwowy, posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwdziała rozwinięciu się cukrzycy typu II,
  • kwas linolenowy (ALA) - mocny antyoksydant, który poprawia wydolność tlenową mięśni, zwiększa również ilość glikogenu w wątrobie[2].

Kwasy omega-3 i ich znaczenie

Kwasy omega-3 wykazują wiele korzystnych dla organizmu właściwości, regulując mechanizmy homeostazy ludzkiego ciała. Są one w szczególności polecane osobom zmagającym się z osłabioną odpornością, chorobami autoimmunologicznymi, neurologicznymi, kardiologicznymi czy obniżką nastroju.

Bardzo istotną kwestią, o której warto pamiętać jest ilość przyjmowanych kwasów omega-3 w odniesieniu do spożywanych kwasów omega-6. W optymalnym układzie stosunek ten powinien wynosić maksymalnie 1:5. Niestety, w diecie przeciętnego Polaka wynosi on często 1:30. Zbyt duża ilość spożywanych kwasów omega-6 powoduje hamowanie pozytywnych właściwości przyjmowanych kwasów omega-3, które mają ogromny wpływ na zdrowie całego organizmu.

[products=2749,2755]


[1] Cholewski M, Tomczykowa M, Tomczyk M. A Comprehensive Review of Chemistry, Sources and Bioavailability of Omega-3 Fatty Acids. Nutrients. 2018 Nov 4;10(11):1662. doi: 10.3390/nu10111662. PMID: 30400360; PMCID: PMC6267444.

[2] Shahidi F, Ambigaipalan P. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits. Annu Rev Food Sci Technol. 2018 Mar 25;9:345-381. doi: 10.1146/annurev-food-111317-095850. PMID: 29350557.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 149,99 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium