Blog kategorie
Blog wpisy
Znaczenie cytruliny w diecie sportowców

Szeroka dostępność różnego rodzaju suplementów mających na celu zwiększenie wydajności treningu i przyrostu tkanki mięśniowej sprawia, że często ciężko jest wybrać ten najbardziej skuteczny. Obecne produkty zawierają w sobie różne substancji, wiele z nich wciąż nieznanych dla przeciętnego bywalca siłowni. Jednym z często pojawiających się składników jest cytrulina. W dzisiejszym wpisie przedstawimy, czym właściwie ona jest i jakie ma znaczenie w diecie sportowców.

Czy można zbudować mięśnie z białka roślinnego?

Od soczewicy, przez orzechy, aż po innowacyjne produkty takie jak tofu i tempeh – białka pochodzenia roślinnego w końcu stały się elementem współczesnej diety niemal każdego człowieka. Wzrost zainteresowania wegetarianizmem i weganizmem dodatkowo zwiększa popyt na poszukiwanie alternatywy dla produktów odzwierzęcych. Sportowcy jednak często zadają sobie pytanie, czy można zbudować masę mięśniową na diecie wykluczającej mięso i nabiał? W tym wpisie zgłębimy temat białka roślinnego i wyjaśnimy, jak można skutecznie wykorzystać je do wspierania zdrowia mięśni i ogólnej kondycji fizycznej.

Dlaczego warto suplementować wapń?

W wieku dziecięcym wielu z nas było zachęcanych do jedzenia brokułów, mleka i ryb. Wynikało to z faktu, że wszystkie te produkty spożywcze są cennym źródłem naturalnego wapnia. Czy pierwiastek ten faktycznie jest tak istotny dla ludzkiego organizmu?

Promocje
Beauty Bar 4 + 1 GRATIS
Beauty Bar 4 + 1 GRATIS
24,95 zł 17,45 zł
szt.
3x Isolero, mix smaków
3x Isolero, mix smaków
28,99 zł 11,97 zł
szt.
100% ISO Whey Clear Drink
100% ISO Whey Clear Drink
149,99 zł 109,90 zł
100% Whey Premium
100% Whey Premium
219,90 zł 159,90 zł
BOX Prezentowy DODA D'EAU
BOX Prezentowy DODA D'EAU
428,94 zł 389,99 zł
Witamina C 1000 mg
Witamina C 1000 mg
30,89 zł 13,99 zł
szt.
WPC 80 Lactose free
WPC 80 Lactose free
75,00 zł 60,00 zł

Witamina słońca – czyli wszystko co musisz wiedzieć o witaminie D3

 Pobieranie witaminy D ze słońca w naszej strefie geograficznej możliwe jest od kwietnia do września, w godzinach 10-15, zakładając, że wystawimy się na oddziaływanie promieni słonecznych przez minimum 15 minut dziennie. Przez pozostałe miesiące w roku wytwarzanie witaminy D w skórze praktycznie nie zachodzi. W rezultacie odbija się to między innymi na naszej odporności. Dlaczego witamina D jest tak ważna? Jak uchronić się przed jej niedoborem? O tym dowiecie się w dalszej części artykułu

 suplementacja witaminy D

Korzyści ze stosowania witaminy D

Witamina D ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, w tym:

- utrzymanie zdrowych kości i zębów;

- utrzymanie prawidłowej funkcji mięśni;

- wspieranie układu odpornościowego i nerwowego;

- wchłanianie wapnia i fosforu;

- zapobieganie krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych.

Zdolność wytwarzania witaminy D przez skórę zmniejsza się wraz z wiekiem, dlatego tak ważne jest suplementowanie jej (zwłaszcza na jesień i zimę) zarówno wśród najmłodszych, jak i najstarszych członków naszej rodziny.

 

Skutki niedoborów witaminy D

Według badań większość Polaków zmaga się z niedoborem witaminy D (1). W efekcie u części populacji rozwijać mogą się choroby związane z układem kostnym: osteoporoza, krzywica, osteomalacja, a także cukrzyca typu 1 i 2, nowotwory, nadciśnienie tętnicze, choroby autoimmunologiczne (AZS, alergie, choroby tarczycy), choroby metaboliczne, problemy z odpornością, nadmierne przemęczenie, czy depresja.

 

Dzienne zapotrzebowanie witaminy D

Zalecane dawki witaminy D w postaci suplementów dla osób zdrowych wynoszą dla:

  • dzieci 1-10 lat: 600-1000 IU/dobę w zależności od masy ciała i pobrania witaminy D z diet
  • młodzieży 11-18 lat: 800-2000 IU/dobę w zależności od masy ciała i pobrania witaminy D z diet
  • dorosłych 19-65 lat: 800-2000 IU/dobę w zależności od masy ciała i pobrania witaminy D z diet
  • seniorów >65-75 lat: 800-2000 IU/dobę w zależności od masy ciała i pobrania witaminy D z dietą
  • seniorów >75 lat: 2000-4000 IU/dobę w zależności od masy ciała i pobrania witaminy D z dietą
  • kobiet w ciąży i karmiących: 2000 IU/dobę przez cały okres ciąży i laktacji (3).

 

Kiedy przyjmować witaminę D?

Czy pora przyjmowania witaminy D ma znaczenie? Nie! Natomiast ważne jest, by przyjmować ją wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcz, by poprawić jej wchłanianie.

 

 

[products=2652,2655,2598,2137]

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 149,99 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium