Z pierwszym wrześniowym dniem kierujemy się w stronę jesiennych smaków.
Rozgrzewająca kasza jaglana z awokado i pomidorami to doskonała propozycja na drugie śniadanie.
Kurkuma, dzięki swojemu przeciwzapalnemu i przeciwwirusowemu działaniu, wspomoże nasz organizm w walce z nadchodzącymi przeziębieniami. Zadba również o nasz metabolizm, poprzez przyspieszenie trawienia.
Składniki:
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej (węglowodany - 32 g)
1 małe awokado albo pół dużego (kwasy tłuszczowe nasycone - 2,5 g)
¼ cebuli
ok. 7 pomidorków koktajlowych
Garść pestek z dyni (białko - 4,5 g)
Oliwa z oliwek
Szczypta soli
Szczypta pieprzu czarnego
Szczypta papryki chili w płatkach (opcjonalnie)
Pół łyżeczki kurkumy
Olej z awokado (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kaszę zalej wrzątkiem, dodaj odrobinę soli oraz pół łyżeczki oliwy i gotuj pod przykryciem wg. instrukcji na opakowaniu. Gotową kaszę odstaw do przestygnięcia.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę, posól odrobinę i smaż aż się zarumieni. Następnie dodaj pokrojone pomidorki.
- Ugotowaną kaszę wymieszaj razem z cebulą i pomidorkami, dosyp pestki dyni i skrojone awokado. Na koniec dopraw kurkumą, pieprzem czarnym i papryką chili. Możesz również użyć oleju z awokado.
Smacznego!