Hydrolizat białka drobiowego
Jest otrzymywany w wyniku obróbki enzymatycznej mięsa z piersi kurczaka. Podczas tego procesu następuje rozerwanie długiego łańcucha polipeptydowego na krótsze łańcuchy lub poszczególne aminokwasy. Hydrolizat białka drobiowego jest hipoalergicznym, a także łatwo i szybko przyswajalnym źródłem aminokwasów, w szczególności argininy, glutaminy, glicyny i proliny, czyli aminokwasów które zdecydowanie poprawiają efekty treningowe i tym samym podwyższają sprawność oraz wydolność organizmu.
Arginina
Zwiększa wydzielania tlenku azotu, przez co uczestniczy w rozszerzaniu naczyń krwionośnych i usprawnia procesy oddychania oraz przepływu krwi. Glicyna jest niezbędna do tworzenia kreatyny, po za tym razem z glutaminą są prekursorem silnego przeciwutleniacza glutationu, związku o właściwościach przeciwutleniających. Związki takie uczestniczą w obronie przed wolnymi rodnikami, które mogą powstawać np. podczas intensywnych ćwiczeniach fizycznych na skutek tzw. stresu oksydacyjnego. Ponadto glutamina stanowi źródło energii dla limfocytów, co ma duże znaczenie podczas trwania intensywnego wysiłku fizycznego, gdyż podczas jego wykonywania może nastąpić osłabienie układu odpornościowego. Natomiast prolina uczestniczy w powstawaniu kolagenu, tym samym wpływa pośrednio na ochronę i odbudowę stawów oraz ścięgien, które przy uprawianiu różnych dyscyplin sportowych narażone są na urazy i mikrouszkodzenia.
Oprócz tego hydrolizat białka drobiowego, w odróżnieniu od jakiegokolwiek białka pochodzenia mlecznego, które szeroko są stosowane w środkach specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementach, nie zawiera laktozy, która może być przyczyną alergii pokarmowych. Wobec tego zastosowanie hydrolizatu białka drobiowego w produktach żywnościowych umożliwia stworzenie produktów, które mogą być spożywane przez szeroką grupę ludzi, pomagając im uzupełnić dietę w białko, a u sportowców mogą wspomóc regeneracje organizmu i poprawić sprawność fizyczną. Dodatkowo zastosowanie w produktach żywnościowych, gdzie głównym składnikiem jest hydrolizat białka drobiowego jeszcze innych składników pokarmowych, jak węglowodany czy witaminy wzbogaca wartość żywieniową produktu.
Obecnie w ofercie znajdują się:
- Chicken Protein Amino Caps
- Chicken Protein Carnosine Boost
- Chicken Protein High Protein Boulion
Dowiedz się więcej o hydrolizacie białka drobiowego