Tofu to jeden z najbardziej znanych składników diety wegetariańskiej, który ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Krytycy zwykle zarzucają mu brak smaku i gumowatość, co zasadniczo nie mija się to z prawdą, jeśli próbujemy jeść tofu na surowo. Jednak przy odpowiednim przyrządzeniu i doprawieniu, opinie wielu osób mogę się zmienić. Ten niskokaloryczny, bogaty w białko twarożek sojowy, zawiera średnio 80-100 kcal w 100 gramach. Jest lekkostrawny, nie zawiera cukru, i doskonale nadaje się na przed/po treningowy posiłek.
Natomiast kto jeszcze nie próbował komosy ryżowej, niech lepiej nadrobi zaległości! Quinoa (znana również jako złoto Inków) z powodzeniem zastąpi produkty, takie jak ryż i ziemniaki w codziennej diecie. Jest również wspaniałym źródłem białka, witamin, minerałów i antyoksydantów.
Czas przygotowania: 20 min
Porcja na 2 osoby
Składniki:
- Komosa ryżowa (quinoa) - ¾ szklanki
- Tofu - 200g
- 1 duża cukinia
- Sos sojowy (1-2 łyżki)
- Olej kokosowy
- Mąka kokosowa
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
- Bazylia
- Tymianek
Przepis na komose ryżową z cukinią
- Komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na głębokiej patelni rozgrzej pół łyżeczki oliwy z oliwek, a następnie dodaj pokrojoną w plasterki cukinię. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią. Zalej wrzątkiem tak, by woda całkowicie przykryła cukinię i ustaw ogień na maksimum. Co jakiś czas mieszaj, aż woda odparuje.
- W międzyczasie pokrój tofu w kosteczkę i obtocz mąką kokosową. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojone tofu i podsmażaj po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabierze ładnego złotego koloru.
- Do głębokiej patelni z cukinią dodaj komosę i tofu. Całość polej dwiema łyżkami sosu sojowego i zamieszaj.
Smacznego!