Wyszukaj artykuł

Blog kategorie
Blog wpisy
Izolat białka sojowego – dlaczego warto stosować?

W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy i jakich suplementów używamy. Aż ciężko uwierzyć, że jeszcze parę lat temu, mało kto zerkał na etykietę kupowanego produktu. Zmienia się zarówno nasze podejście, jak i trendy żywieniowe. Co ciekawe, według dziennikarzy z „The Economist” rok 2019 należeć będzie do…wegan i wegetarian!

Dlaczego warto przygotowywać lunchboxy?

W natłoku codziennych obowiązków łatwo jest zapomnieć o spożywaniu zbilansowanych posiłków, i nierzadko łapiemy się na jedzeniu „byle czego” i „byle szybko”. Niestety jest to prosta droga do niezdrowego odżywiania (nie oszukujmy się – najczęściej sięgamy po  drożdżówkę,

Substancje kluczowe dla ochrony i pielęgnacji skóry

Skóra jest niewątpliwie największym organem ciała człowieka, reprezentującym, aż jedną szóstą całkowitej masy ciała, a jej główną rolą jest działanie jako chemiczna i fizyczna bariera ochraniająca ciało przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. 

Promocje
Electrovit elektrolity z cytrynianem magnezu
Electrovit elektrolity z cytrynianem magnezu
14,99 zł 10,98 zł
szt.
Citrulline Xtra OUTLET
Citrulline Xtra OUTLET
36,99 zł 19,99 zł
szt.
Klasyka Siłowni
Klasyka Siłowni
116,97 zł 99,00 zł
ADEK Vita OUTLET
ADEK Vita OUTLET
19,99 zł 9,99 zł
szt.
Machine Man Pre Workout OUTLET
Machine Man Pre Workout OUTLET
59,90 zł 39,99 zł
szt.
Szybka Budowa Masy
Szybka Budowa Masy
148,00 zł 129,00 zł
Podstawa Sportowca
Podstawa Sportowca
63,47 zł 51,99 zł

Quinoa (komosa ryżowa) z cukinią i tofu w kokosowej panierce, czyli białkowa alternatywa dla wegetarian (i nie tylko!)

Tofu to jeden z najbardziej znanych składników diety wegetariańskiej, który ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Krytycy zwykle zarzucają mu brak smaku i gumowatość, co zasadniczo nie mija się to z prawdą, jeśli próbujemy jeść tofu na surowo. Jednak przy odpowiednim przyrządzeniu i doprawieniu, opinie wielu osób mogę się zmienić. Ten niskokaloryczny, bogaty w białko twarożek sojowy, zawiera średnio 80-100 kcal w 100 gramach. Jest lekkostrawny, nie zawiera cukru, i doskonale nadaje się na przed/po treningowy posiłek.

Natomiast kto jeszcze nie próbował komosy ryżowej, niech lepiej nadrobi zaległości! Quinoa (znana również jako złoto Inków) z powodzeniem zastąpi produkty, takie jak ryż i ziemniaki w codziennej diecie. Jest również wspaniałym źródłem białka, witamin, minerałów i antyoksydantów.

 komosa ryżowa z cukinią

 

Czas przygotowania: 20 min

Porcja na 2 osoby

Składniki:

  • Komosa ryżowa (quinoa) - ¾ szklanki
  • Tofu - 200g
  • 1 duża cukinia
  • Sos sojowy (1-2 łyżki)
  • Olej kokosowy
  • Mąka kokosowa
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia
  • Tymianek

Przepis na komose ryżową z cukinią

  • Komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej pół łyżeczki oliwy z oliwek, a następnie dodaj pokrojoną w plasterki cukinię. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią. Zalej wrzątkiem tak, by woda całkowicie przykryła cukinię i ustaw ogień na maksimum. Co jakiś czas mieszaj, aż woda odparuje.
  • W międzyczasie pokrój tofu w kosteczkę i obtocz mąką kokosową. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojone tofu i podsmażaj po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabierze ładnego złotego koloru.
  • Do głębokiej patelni z cukinią dodaj komosę i tofu. Całość polej dwiema łyżkami sosu sojowego i zamieszaj.

komosa ryżowa z cukinią

Smacznego!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DHL) już od 250,00 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl