Każdy kojarzy puszyste, mięciutkie, malutkie kwadraciki w polewie czekoladowej nazywane ptasim mleczkiem. Dzisiaj przychodzimy do Was z propozycją na dużą porcje takiego puszystego ptasiego mleczka z dużą zawartością białka. Kompozycja podanych składników wraz z naszym musem kokosowym i białkiem waniliowym gwarantuje, że wychodzi bardziej pyszne niż jego oryginalna wersja
SKŁADNIKI:
Spód:
🔹 Płatki owsiane 100g,
🔹 Masło orzechowe 30g,
🔹 Olej kokosowy 15g,
🔹 Kakao 10g.
Masa biała:
🔹 Jogurt naturalny 0% 330g,
🔹 Twaróg chudy 250g,
🔹 Skyr 150g,
🔹 Białko Soyapro o smaku waliniowym 50g,
🔹 Mus kokosowy 15g,
🔹 Żelatyna-fix deserowa 60 g.
Polewa :
🔹 Gorzka czekolada 80% 80g,
🔹 Kakao 10g,
🔹 Mleko 0% 150ml,
🔹 Olej kokosowy 10g.
PRZYGOTOWANIE
Spód: Płatki blendujemy. Dodajemy do nich masło, olej i kakao. Łączymy składniki i ugniatamy na jednolitą mase. Układamy w foremce jako spód i chłodzimy w lodówce.
Biała masa: Jogurt, twaróg, skyr, białko i mus blendujemy na jednolitą masę. Rozrabiamy żelatynę według zaleceń i łączymy z naszą biała masą. Całość blendujemy na jednolitą mase. Przelewamy na nasz przygotowany spód i chowamy do lodówki na minimum 3h.
Polewa: Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka i trzymamy na małym ogniu do połączenia się w jednolitą konsystencje, w razie potrzeby można dodać odrobine mleka.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (1/8):
🔹 kalorie: 258 kcal,
🔹 białko: 18 g,
🔹 tłuszcze: 12 g,
🔹 węglowodany: 17 g.
Smacznego!
A jeśli macie apetyt na więcej zapraszamy na: kanał Youtube Patryka Wróbla UWOLNIJ FORMĘ, na którym znajdziecie masę pomysłów na zdrowe, proste posiłki, które nie odbiją się na Waszej formie ;)
[products=1340,2751]