Blog kategorie
Blog wpisy
Znaczenie cytruliny w diecie sportowców

Szeroka dostępność różnego rodzaju suplementów mających na celu zwiększenie wydajności treningu i przyrostu tkanki mięśniowej sprawia, że często ciężko jest wybrać ten najbardziej skuteczny. Obecne produkty zawierają w sobie różne substancji, wiele z nich wciąż nieznanych dla przeciętnego bywalca siłowni. Jednym z często pojawiających się składników jest cytrulina. W dzisiejszym wpisie przedstawimy, czym właściwie ona jest i jakie ma znaczenie w diecie sportowców.

Czy można zbudować mięśnie z białka roślinnego?

Od soczewicy, przez orzechy, aż po innowacyjne produkty takie jak tofu i tempeh – białka pochodzenia roślinnego w końcu stały się elementem współczesnej diety niemal każdego człowieka. Wzrost zainteresowania wegetarianizmem i weganizmem dodatkowo zwiększa popyt na poszukiwanie alternatywy dla produktów odzwierzęcych. Sportowcy jednak często zadają sobie pytanie, czy można zbudować masę mięśniową na diecie wykluczającej mięso i nabiał? W tym wpisie zgłębimy temat białka roślinnego i wyjaśnimy, jak można skutecznie wykorzystać je do wspierania zdrowia mięśni i ogólnej kondycji fizycznej.

Dlaczego warto suplementować wapń?

W wieku dziecięcym wielu z nas było zachęcanych do jedzenia brokułów, mleka i ryb. Wynikało to z faktu, że wszystkie te produkty spożywcze są cennym źródłem naturalnego wapnia. Czy pierwiastek ten faktycznie jest tak istotny dla ludzkiego organizmu?

Promocje
Beauty Bar 4 + 1 GRATIS
Beauty Bar 4 + 1 GRATIS
24,95 zł 17,45 zł
szt.
3x Isolero, mix smaków
3x Isolero, mix smaków
28,99 zł 11,97 zł
szt.
100% ISO Whey Clear Drink
100% ISO Whey Clear Drink
149,99 zł 109,90 zł
100% Whey Premium
100% Whey Premium
219,90 zł 159,90 zł
BOX Prezentowy DODA D'EAU
BOX Prezentowy DODA D'EAU
428,94 zł 389,99 zł
Witamina C 1000 mg
Witamina C 1000 mg
30,89 zł 13,99 zł
szt.
WPC 80 Lactose free
WPC 80 Lactose free
75,00 zł 60,00 zł

Przepis: fit kopiec kreta

Dla wielu osób jedno z najpyszniejszych ciast na świecie. Szkoda tylko, że zjedzenie dużego kawałka równa się głodowaniu przez resztę dnia. Dlatego przychodzimy do was z tym ciachem w lepszej, zdrowszej i przepysznej wersji.

 

SKŁADNIKI:

🔹 czerwona fasola z puszki 400g,

🔹 2 jajka,

🔹 kakao 20g,

🔹 skyr 330g,

🔹 banan 2szt. 240g,

🔹 budyń Activlab czekoladowy 30g,

🔹 oliwa 10ml,

🔹 gorzka czekolada 80% 20g,

🔹 5 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

PRZYGOTOWANIE

Fasole płuczemy w sitku. Do blendera wrzucamy opłukaną fasole, 2 żółtka jaj, kakao, 1 banan, budyń, oliwę, proszek do pieczenia i wszystko blendujemy na jednolitą masę. W osobnej misce ubijamy białka jaj. Białka jaj delikatnie łączymy z naszą czekoladową masą. Przelewamy do tortownicy lub naczynia do tarty i pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku do suchego patyczka, około 70 minut. W miedzyczasie w osobnej misce wrzucamy skyr, drobno posiekanego banana i posiekaną czekoladę, wszystko razem mieszamy. Po upieczeniu otwieramy piekarnik i zostawiamy do wystudzenia ciasta. Kiedy ciasto jest już wystudzone, delikatnie wydrążamy górę i środek i kruszymy ją,  do środka nakładamy krem i na koniec posypujemy naszym kruchym ciastem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE (porcja 1/8 ciasta):

🔹 kalorie: 143 kcal,

🔹  białko: 88 g,

🔹 tłuszcze: 32 g,

🔹 węglowodany: 19 g.

 

Smacznego!

A jeśli macie apetyt na więcej zapraszamy na: kanał Youtube Patryka Wróbla UWOLNIJ FORMĘna którym znajdziecie masę pomysłów na zdrowe, proste posiłki, które nie odbiją się na Waszej formie ;)

 

[products=2745]

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 149,99 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium