Dla wielu osób jedno z najpyszniejszych ciast na świecie. Szkoda tylko, że zjedzenie dużego kawałka równa się głodowaniu przez resztę dnia. Dlatego przychodzimy do was z tym ciachem w lepszej, zdrowszej i przepysznej wersji.
SKŁADNIKI:
🔹 czerwona fasola z puszki 400g,
🔹 2 jajka,
🔹 kakao 20g,
🔹 skyr 330g,
🔹 banan 2szt. 240g,
🔹 budyń Activlab czekoladowy 30g,
🔹 oliwa 10ml,
🔹 gorzka czekolada 80% 20g,
🔹 5 łyżeczki proszku do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE
Fasole płuczemy w sitku. Do blendera wrzucamy opłukaną fasole, 2 żółtka jaj, kakao, 1 banan, budyń, oliwę, proszek do pieczenia i wszystko blendujemy na jednolitą masę. W osobnej misce ubijamy białka jaj. Białka jaj delikatnie łączymy z naszą czekoladową masą. Przelewamy do tortownicy lub naczynia do tarty i pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku do suchego patyczka, około 70 minut. W miedzyczasie w osobnej misce wrzucamy skyr, drobno posiekanego banana i posiekaną czekoladę, wszystko razem mieszamy. Po upieczeniu otwieramy piekarnik i zostawiamy do wystudzenia ciasta. Kiedy ciasto jest już wystudzone, delikatnie wydrążamy górę i środek i kruszymy ją, do środka nakładamy krem i na koniec posypujemy naszym kruchym ciastem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (porcja 1/8 ciasta):
🔹 kalorie: 143 kcal,
🔹 białko: 88 g,
🔹 tłuszcze: 32 g,
🔹 węglowodany: 19 g.
Smacznego!
A jeśli macie apetyt na więcej zapraszamy na: kanał Youtube Patryka Wróbla UWOLNIJ FORMĘ, na którym znajdziecie masę pomysłów na zdrowe, proste posiłki, które nie odbiją się na Waszej formie ;)
[products=2745]