Weekend zbliża się wielkimi krokami, a my z przyjemnością Wam go umilimy. Jak? Przepisem na pyszne, ale zdrowe babeczki, nie pozostawiające wyrzutów sumienia.
Koniecznie dajcie znać, czy smakowało.
Przepis na czekoladowe babeczki
SKŁADNIKI:
🔹 2 białka jaj,
🔹 100 g banana,
🔹 50 ml mleka,
🔹 100 g kaszy jaglanej,
🔹 20g kakao,
🔹 30 g odżywki białkowej,
🔹 5 szt. słodzika,
🔹 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
🔹 20g gorzkiej czekolady 85%.
PRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy na sztywną pianę. Kasze jaglaną przesypujemy do sitka lub woreczka i płuczemy wodą. Do garnuszka wlewamy 400 ml wody, wsypujemy kaszę i gotujemy około 20 min do momentu rozgotowania. Po ugotowaniu i wystudzeniu, przelewamy kaszę do miski, dodajemy banana, mleko, kakao, odżywkę, słodzik i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie blendujemy. Do naszej czekoladowej masy, stopniowo dodajemy białka jaj i łączymy ze sobą. Gorzką czekoladę kroimy w drobne kawałeczki, dodajemy do naszej masy i mieszamy. Całość rozlewamy do foremek i pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 30-40 min.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
🔹 kalorie: 806 kcal,
🔹 białko 52 g,
🔹 tłuszcze: 17,2 g,
🔹 węglowodany: 112,6 g.
Smacznego!
A jeśli macie apetyt na więcej zapraszamy na: kanał Youtube Patryka Wróbla UWOLNIJ FORMĘ, na którym znajdziecie masę pomysłów na zdrowe, proste posiłki, które nie odbiją się na Waszej formie ;)
[products=1484,2635]