Dla wszystkich tych, którzy nie są w stanie całkowicie zrezygnować ze słodyczy na diecie, przygotowaliśmy bardziej dietetyczną wersję popularnego BROWNIE.
Proteinowe brownie
Składniki na ciasto:
- 4 białka jaj
- 200g czarnej lub czerwonej fasoli z puszki (lub ugotowanej)
- 60g odżywki białkowej Likier Wiśniowy
- 20g kakao
- 100g miodu (4 łyżki)
- 150g serka wiejskiego
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- garść wiśni
Przygotowanie
- Do większej miski wrzucamy po kolei wszystkie składniki (oprócz wiśni) a następnie dokładnie blendujemy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy garść wiśni i dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta i z łatwością dać się przełożyć co pojemnika.
- Foremkę do pieczenia smarujemy dokładnie olejem kokosowym. Wcześniej przygotowaną masę przekładamy do foremki.
Uwaga: masę wlewamy jedynie do połowy, w trakcie pieczenie zwiększy ona swoją objętość. - Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Podpowiedzi:
- Wiśnie może zastąpić orzechami, rodzynkami albo żurawiną
- Polewę można zrobić z gorzkiej czekolady z dodatkiem stewii lub ksylitolu