W jadłospisie każdego sportowca nie może zabraknąć białka.
Dlatego w roli głównej występuje dzisiaj indyk, który zapewni organizmowi niezbędną podczas treningu dawkę energii. Ma niską zawartość tłuszczu (poniżej 1%), dlatego doskonale nadaje się dla osób będących na diecie. Urozmaicony kaszą jaglaną oraz brokułami stanowić będzie doskonałą propozycję na szybki i zdrowy lunch.
Czas przygotowania: 20-30 min
Porcja na 2-3 osoby
Składniki:
¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
Pierś z indyka (250 g)
Brokuł
Pestki dyni (garść)
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Tymianek
Bazylia
Kurkuma (1 łyżeczka)
Papryka chili w płatkach (pół łyżeczki)
Sos sojowy (2-3 łyżki)
Przygotowanie:
- Kaszę delikatnie upraż w garnku (przez około minutę), a następnie zalej wrzątkiem. Gotuj pod przykryciem wg. instrukcji na opakowaniu (pamiętaj, aby dodać odrobinę soli oraz około pół łyżeczki oliwy). Gotową kaszę odstaw do przestygnięcia.
- W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj szczyptę soli. Wrzuć uprzednio odcięte różyczki brokuła. Kiedy woda ponownie zabulgocze, gotuj przez 3 minuty, następnie odcedź brokuły i przelej zimną wodą.
- Pierś z indyka opłucz i delikatnie osusz. Pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, tymiankiem oraz bazylią. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj indyka i smaż z obu stron aż będzie zarumieniony.
- Do indyka dodaj kaszę, brokuły, pestki dyni, chili i kurkumę Wymieszaj wszystko razem. Na koniec polej kaszę 2-3 łyżkami sosu sojowego i ponownie zamieszaj.
Smacznego i aktywnego dnia!