Koszyk

Ilość: 0

RAZEM:

0,00 zł

Płatki owsiane w diecie

Owsianka – dla jednych synonim udanego poranka, dla innych posiłek nie do przełknięcia. Może być spożywana zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli zastanawiacie się, czy płatki owsiane powinny znaleźć się w Waszej diecie, to mamy dla Was aż 9 powodów, dla których warto po nie sięgnąć!

 

9 Faktów o płatkach owsianych w diecie:

 

  1. Płatki owsiane dostarczają organizmowi cenne witaminy i minerały

Płatki owsiane bogate są w witaminy i minerały, w tym witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) witaminę E, kwas foliowy, żelazo, fosfor, magnez, miedź i cynk. Już jedna porcja owsianki to solidne, witaminowe wsparcie dla naszego organizmu!

  1. Płatki owsiane są źródłem przeciwutleniaczy

Płatki owsiane charakteryzują się wysokim poziomem przeciwutleniaczy. W szczególności warto zwrócić tutaj uwagę na polifenole, które są związkami roślinnymi bogatymi w awentramidy (występujące prawie wyłącznie w owsie). Awentramidy pomagają obniżyć poziom ciśnienia krwi oraz działają przeciwzapalnie.

  1. Płatki owsiane są bardzo pożywne

Płatki owsiane to fantastyczne źródło węglowodanów i błonnika, w tym beta-glukanu, który odpowiedzialny jest za utrzymanie dłuższego odczucia sytości, a także wzrost dobrych bakterii w układzie pokarmowym[1]. Zawierają również więcej białka i tłuszczy niż większość zbóż[2].

  1. Płatki owsiane występują w 3 rodzajach

Wyróżniamy 3 rodzaje płatków owsianych: zwykłe (najmniej przetworzone, wymagają gotowania), górskie (lekko przetworzone, wymagają gotowania, ale są szybsze w przygotowaniu) oraz błyskawiczne (nie wymagają gotowania, wystarczy zalać je mlekiem lub wodą). Oczywiście najlepszym i najzdrowszym wyborem będą płatki, które są najmniej przetworzone, jednak kiedy o poranku liczy się każda minuta, lepiej skorzystać z opcji instant, niż zjeść w biegu coś przypadkowego.

  1. Płatki owsiane pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy

Czy wiecie, że płatki owsiane mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy? To właśnie dzięki zawartemu w płatkach błonnikowi regulowana jest praca jelit. Zatem, jeśli cierpieliście z powodu częstych zaparć, owsianka może pomóc Wam zapomnieć o problemie na dobre! Badacze dowiedli również, iż osoby stosujące dietę bogatą w błonnik, mają niższe prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego. Wspomniane badanie wykazało, że każde dodatkowe 10 gramów błonnika w diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 10%[3]!

  1. Płatki owsiane pomagają utrzymać wagę

Już jedna porcja owsianki sprawia, że czujemy się syci na dłużej. Udowodnili to naukowcy w jednym z badań. Wyniki jasno wskazywały, że uczestnicy czuli się najedzeni aż przez 4 godziny po spożyciu płatków owsianych[4]. Jeśli zatem postawicie na owsiankowe śniadania, możecie być pewni, że bez problemu wytrzymacie do kolejnego zaplanowanego posiłku (bez zbędnego podjadania!). Z pewnością pozytywnie wpłynie to na Waszą wagę!

  1. Płatki owsiane wzmacniają układ odpornościowy

Nie da się ukryć, że długie, intensywne i męczące treningi mogą negatywnie wpływać na nasz układ odpornościowy. Sportowcy, którzy nie chcą narażać się na infekcje, powinni wspierać swój organizm, włączając do diety właśnie płatki owsiane, ponieważ zawierają one cenne beta-glukany[5]. Jedną z właściwości beta-glukanów jest bowiem pozytywny wpływ na wzmocnienie odporności organizmu. Co więcej, wnioski te podparte zostały w badaniach przeprowadzonych 2004 r. i opublikowanych w Medicine and Science in Sports and Exercise.

  1. Płatki owsiane doskonale sprawdzą się jako śniadanie dla osób aktywnych fizycznie

Płatki owsiane to zdrowa i pyszna propozycja śniadaniowa białkowe, która doskonale sprawdzi się dla wszystkich aktywnych fizycznych i dbających o linię! Jeśli szukacie produktu wzbogaconego dodatkową porcją białka, to zapewne zainteresuje Was owsianka z linii Super Śniadanie Białkowe – do wyboru z jabłkami i cynamonem, truskawkami czy bananami!. To przepyszna i niezwykle prosta w przygotowaniu owsianka typu instant, którą możecie zabrać ze sobą wszędzie!

  1. Płatki owsiane mogą być spożywane na słodko lub na słono

Ugotowane na wodzie lub mleku płatki owsiane zazwyczaj podajemy z owocami, orzechami, syropem lub miodem. Natomiast jeśli nie przepadacie za śniadaniami na słodko, zawsze możecie wypróbować owsiankę w wersji na słono – z łyżeczką siemienia lnianego, szczyptą kurkumy, soli, imbirem i suszonymi jagodami goji. Jest równie pyszna, a przede wszystkim zdrowa!

 

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26511097/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22530714/

[3] https://www.webmd.com/colorectal-cancer/news/20111110/high-fiber-diet-linked-to-lower-colon-cancer-risk

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4052334/

[5] Już pół szklanki płatków owsianych może dostarczyć nam 2-3 g beta-glukanów

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium