Koszyk

Ilość: 0

RAZEM:

0,00 zł

Nowa jakość w suplementacji sportowej - Hydrolizat Białka Drobiowego

Hydrolizat Białka Drobiowego otrzymuje się na drodze obróbki hydrolitycznej, w wyniku której następuje rozerwanie łańcuchów polipeptydowych w strukturze białka i powstawanie krótszych łańcuchów lub aminokwasów, które są łatwiej przez nasz organizm przyswajalne niż dłuższe łańcuchy polipeptydowe. Oznacza to, że zhydrolizowane białko jest łatwostrawne, czyli aminokwasy są łatwiej wchłaniane w naszym przewodzie pokarmowym i następnie szybko wykorzystane przez organizm. Ponadto surowcem wykorzystywanym do otrzymywania hydrolizatu drobiowego jest drób. Mięso o wyjątkowych cechach żywieniowych. Zawiera niską zawartość tłuszczu w porównaniu do mięsa zwierząt rzeźnych, tym samym jest niskokaloryczne i łatwostrawne.

Nalezy podkreślić, że stosowany w produktach Activlab hydrolizat białka drobiowego jest pozyskiwany z porcji rosołowej według specjalnie opatentowanej przez firmę Regis technologii w jednym z naszych zakładów produkcyjnych. Dzięki temu kontrolujemy najwyższą jakość surowca przez cały proces wytwórczy, aż do momentu wypuszczenia produktu końcowego na rynek.

Według najnowszych badań naukowych to właśnie peptydy są przede wszystkim odpowiedzialne za siłę, wytrzymałość oraz odporność organizmu na zmęczenie. Dipeptydy występują jedynie w białku mięsnym, w największej ilości w białku drobiowym. Są wynikiem połączenia wiązaniem peptydowym dwóch aminokwasów w reakcji kondensacji.

Warunkiem wytworzenia masy mięśniowej jest odwzorowanie odpowiedniej sekwencji aminokwasów w białku.

Oznacza to, że niedobór chociażby jednego aminokwasu lub drobny błąd w danym białku prowadzi do zaburzenia jego syntezy. Wartość odżywcza białka zależy więc przede wszystkim od ilości i wzajemnych proporcji aminokwasów egzogennych zawartych w danym białku i jego strawności czyli stopnia uwolnienia i wchłonięcia poszczególnych aminokwasów podczas procesów trawienia w przewodzie pokarmowym. Białko  drobiowe charakteryzuje się idealnym składem aminokwasowym, co oznacza, że zawiera wszystkie aminokwasy zarówno egzogenne jak i endogenne w odpowiednich ilościach i proporcjach niezbędnych do biosyntezy białek ustrojowych i tzw. syntezy de novo, czyli budowy nowych tkanek, co związane jest głównie z przyrostem masy mięśniowej.  Hydrolizat białka drobiowego bogaty jest w argininę, glutaminę, glicynę i prolinę, czyli aminokwasy które zdecydowanie poprawiają efekty treningowe i tym samym podwyższają sprawność oraz wydolność organizmu.


Na uwagę zasługuje szczególnie wysoka zawartość L-argininy – której znaczenie dla organizmu ludzkiego, a szczególnie sportowca, opisuje noblista Dr Louis Ignarro z Kalifornijskiego Uniwersytetu. Najlepszym naturalnym źródłem l-argininy jest mięso, a szczególnie drób. Jak wiadomo L-arginina odgrywa kluczową rolę w procesie wytwarzania tlenku azotu w organizmie (poprzez to poprawia wytrzymałość tlenową i zwiększa zdolność wysiłkową). Jednak wg Dr Louisa Ignarro mniej niż połowa spożywanych ilości tego aminokwasu trafia do komórek naszego organizmu, gdzie może zostać przetworzona w tlenek azotu. Z tego powodu zaleca on stosowanie odżywek i suplementów o jak największej zawartości L-argininy, aby zapewnić sobie jej dostateczną ilość w komórkach śródbłonka, co umożliwi wzrost produkcji tlenku azotu.

 

Glicyna jest niezbędna do tworzenia kreatyny, po za tym razem z glutaminą jest prekursorem silnego przeciwutleniacza glutationu, związku o właściwościach przeciwutleniających. Związki takie uczestniczą w obronie przed wolnymi rodnikami, które mogą powstawać np. podczas intensywnego wysiłku fizycznego na skutek tzw. stresu oksydacyjnego. Ponadto glutamina stanowi źródło energii dla limfocytów, co ma duże znaczenie podczas trwania intensywnego wysiłku fizycznego, gdyż podczas jego wykonywania może nastąpić osłabienie układu odpornościowego.  

Zawarty w białku drobiowym dipeptyd Karnozyna odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie sportowców. Zwiększając wewnątrz-mieśniową zdolność do buforowania jonów wodoru zapobiega zbytniemu zakwaszeniu mięśni, co z kolei przekłada się na dłuższy i cięższy trening. Karnozyna zapobiega kontuzjom mięśni i przyśpiesza regenerację, pełni funkcje antyoksydacyjne, buforujące, neurotransmisyjne, jest także naturalnym substratem produkcji tlenku azotu (NO). 

Dodatkowo warto również zwrócić uwagę na prolinę, która wraz z glicyną uczestniczy w powstawaniu kolagenu. Związek ten jest materiałem konstrukcyjnym ścięgien i wiązadeł, a ponadto uszczelnia naczynia krwionośne i pozwala naprawiać uszkodzone tkanki. Jest doskonałym materiałem do regeneracji stawów i chrząstek stawowych oraz wpływa korzystnie na zmniejszenie bólów kostnych.

Oprócz tego hydrolizat białka drobiowego, w odróżnieniu od jakiegokolwiek białka pochodzenia mlecznego, które szeroko są stosowane w środkach specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementach, nie zawiera laktozy, która może być przyczyną alergii pokarmowych.

 

proteinowy lunch

 

Nowa jakość w suplementacji sportowej - Hydrolizat Białka Drobiowego

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium