Mąka gryczana jest doskonałym zamiennikiem zwykłej mąki pszennej.
Nie zawiera glutenu, posiada niski indeks glikemiczny, poprawia trawienie oraz wspomaga regenerację mięśni. Nasze naleśniki smażone na oleju kokosowym od dzisiaj staną się nie tylko pysznym, ale i zdrowym daniem!
Składniki (ok. 10 naleśników):
Szklanka mąki gryczanej – białko 16,4 g
Szklanka mleka
Szklanka wody
2 jajka – białko 12 g
Szczypta soli
1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Mąkę wsyp do miski. Zmieszaj z jajkiem, mlekiem, wodą i solą. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Dodaj łyżkę oleju kokosowego i zmiksuj raz jeszcze. Ciasto odstaw na pół godziny.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Zamieszaj ciasto w misce i wylej niewielką porcję na patelnię. Kiedy naleśnik od spodu będzie ładnie zarumieniony przewróć go na drugą stronę.
Farsz na 2 naleśniki:
Mała cebula
Cukinia
Papryka czerwona
Sól
Pieprz
Pół łyżeczki papryki ostrej
Pół łyżeczki papryki słodkiej
Pół łyżeczki papryki wędzonej
Serek kozi
Przygotowanie:
- Oliwę rozgrzej na patelni. Następnie wrzuć cebulę i poczekaj, aż się zeszkli.
- Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cukinię oraz czerwoną paprykę. Dopraw solą, pieprzem i paprykami.
- Duś pod przykryciem przez 10-15 min.
Na koniec dodaj farsz do naleśników i posyp startym serkiem kozim.
Smacznego!