Blog kategorie
Blog wpisy
Znaczenie cytruliny w diecie sportowców

Szeroka dostępność różnego rodzaju suplementów mających na celu zwiększenie wydajności treningu i przyrostu tkanki mięśniowej sprawia, że często ciężko jest wybrać ten najbardziej skuteczny. Obecne produkty zawierają w sobie różne substancji, wiele z nich wciąż nieznanych dla przeciętnego bywalca siłowni. Jednym z często pojawiających się składników jest cytrulina. W dzisiejszym wpisie przedstawimy, czym właściwie ona jest i jakie ma znaczenie w diecie sportowców.

Czy można zbudować mięśnie z białka roślinnego?

Od soczewicy, przez orzechy, aż po innowacyjne produkty takie jak tofu i tempeh – białka pochodzenia roślinnego w końcu stały się elementem współczesnej diety niemal każdego człowieka. Wzrost zainteresowania wegetarianizmem i weganizmem dodatkowo zwiększa popyt na poszukiwanie alternatywy dla produktów odzwierzęcych. Sportowcy jednak często zadają sobie pytanie, czy można zbudować masę mięśniową na diecie wykluczającej mięso i nabiał? W tym wpisie zgłębimy temat białka roślinnego i wyjaśnimy, jak można skutecznie wykorzystać je do wspierania zdrowia mięśni i ogólnej kondycji fizycznej.

Dlaczego warto suplementować wapń?

W wieku dziecięcym wielu z nas było zachęcanych do jedzenia brokułów, mleka i ryb. Wynikało to z faktu, że wszystkie te produkty spożywcze są cennym źródłem naturalnego wapnia. Czy pierwiastek ten faktycznie jest tak istotny dla ludzkiego organizmu?

Promocje
Beauty Bar 4 + 1 GRATIS
Beauty Bar 4 + 1 GRATIS
24,95 zł 17,45 zł
szt.
3x Isolero, mix smaków
3x Isolero, mix smaków
28,99 zł 11,97 zł
szt.
100% ISO Whey Clear Drink
100% ISO Whey Clear Drink
149,99 zł 109,90 zł
100% Whey Premium
100% Whey Premium
219,90 zł 159,90 zł
BOX Prezentowy DODA D'EAU
BOX Prezentowy DODA D'EAU
428,94 zł 389,99 zł
Witamina C 1000 mg
Witamina C 1000 mg
30,89 zł 13,99 zł
szt.
WPC 80 Lactose free
WPC 80 Lactose free
75,00 zł 60,00 zł

Łosoś pieczony ze szpinakiem

Łosoś bogaty jest w białko i kwasy omega-3, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 nie tylko wspomagają procesy fizjologiczne, działają przeciwzapalnie, ale również wzmacniają naturalną odporność.

Łosoś sam w sobie jest bardzo soczystą rybą, natomiast przykryty szpinakiem z migdałami nabiera nowych smaków. Danie świetnie ryż basmati. Jego niezwykle aromatyczny, orzechowy zapach czuć już w trakcie gotowania. Długie ziarna nie kleją się, dzięki czemu po ugotowaniu zachowują naturalną sypkość. Basmati uznawany jest również za najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie.

łosoś ze szpinakiem

 

Czas przygotowania: 30 min

Porcja na 2 osoby

Składniki:

Filet z łososia - 450 g

Szpinak - 130 g

Serek kozi - 25 g

Ząbek czosnku

Migdały w płatkach - 1 łyżeczka

Oliwa

Sól

Pieprz

Papryka chili w płatkach

Ryż brązowy basmati - 100 g

Przygotowanie:

  • Ryż ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
  • Łososia rozłóż na desce, odetnij skórkę, a następnie opłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz. Podziel na dwie równe części. Dopraw solą, pieprzem i papryką chili.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Na rozgrzanej blaszce rozłóż folię aluminiową, połóż na niej łososia i piecz przez 17 min.
  • Na patelni rozgrzej oliwę (ewentualnie masło) i dodaj sprasowany ząbek czosnku. Gdy się zarumieni dorzuć umyty i osuszony szpinak. Mieszaj, aż się skurczy, a następnie dodaj serek kozi. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy wszystko razem się połączy, dosyp migdały w płatkach.
  • Upieczonego łososia polej odrobiną soku z cytryny, a na wierzchu ułóż szpinak. Podawaj z ryżem.

 

łosoś ze szpinakiem

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 149,99 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium