Łosoś bogaty jest w białko i kwasy omega-3, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 nie tylko wspomagają procesy fizjologiczne, działają przeciwzapalnie, ale również wzmacniają naturalną odporność.
Łosoś sam w sobie jest bardzo soczystą rybą, natomiast przykryty szpinakiem z migdałami nabiera nowych smaków. Danie świetnie ryż basmati. Jego niezwykle aromatyczny, orzechowy zapach czuć już w trakcie gotowania. Długie ziarna nie kleją się, dzięki czemu po ugotowaniu zachowują naturalną sypkość. Basmati uznawany jest również za najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie.
Czas przygotowania: 30 min
Porcja na 2 osoby
Składniki:
Filet z łososia - 450 g
Szpinak - 130 g
Serek kozi - 25 g
Ząbek czosnku
Migdały w płatkach - 1 łyżeczka
Oliwa
Sól
Pieprz
Papryka chili w płatkach
Ryż brązowy basmati - 100 g
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
- Łososia rozłóż na desce, odetnij skórkę, a następnie opłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz. Podziel na dwie równe części. Dopraw solą, pieprzem i papryką chili.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Na rozgrzanej blaszce rozłóż folię aluminiową, połóż na niej łososia i piecz przez 17 min.
- Na patelni rozgrzej oliwę (ewentualnie masło) i dodaj sprasowany ząbek czosnku. Gdy się zarumieni dorzuć umyty i osuszony szpinak. Mieszaj, aż się skurczy, a następnie dodaj serek kozi. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy wszystko razem się połączy, dosyp migdały w płatkach.
- Upieczonego łososia polej odrobiną soku z cytryny, a na wierzchu ułóż szpinak. Podawaj z ryżem.