Wyszukaj artykuł

Blog kategorie
Blog wpisy
Czym jest saturacja i jak ją mierzyć?

O właściwym poziomie natlenienia krwi szeroko zaczęliśmy dyskutować dopiero przy okazji niebezpieczeństw związanych z pandemią koronawirusa. Kto z nas wcześniej interesował się tym, czym jest saturacja, do czego służy pulsoksymetr i jakie są normy natlenienia krwi? Tlen jest nam niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania, a badanie jego parametrów to jeden z kroków, jaki podejmują ratownicy medyczni, sprawdzając nasze czynności życiowe. Przyjrzyjmy się zatem bliżej zarówno saturacji, jak i temu jak ją mierzyć w warunkach domowych.

Izolat białka sojowego – dlaczego warto stosować?

W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy i jakich suplementów używamy. Aż ciężko uwierzyć, że jeszcze parę lat temu, mało kto zerkał na etykietę kupowanego produktu. Zmienia się zarówno nasze podejście, jak i trendy żywieniowe. Co ciekawe, według dziennikarzy z „The Economist” rok 2019 należeć będzie do…wegan i wegetarian!

Dlaczego warto przygotowywać lunchboxy?

W natłoku codziennych obowiązków łatwo jest zapomnieć o spożywaniu zbilansowanych posiłków, i nierzadko łapiemy się na jedzeniu „byle czego” i „byle szybko”. Niestety jest to prosta droga do niezdrowego odżywiania (nie oszukujmy się – najczęściej sięgamy po  drożdżówkę,

Substancje kluczowe dla ochrony i pielęgnacji skóry

Skóra jest niewątpliwie największym organem ciała człowieka, reprezentującym, aż jedną szóstą całkowitej masy ciała, a jej główną rolą jest działanie jako chemiczna i fizyczna bariera ochraniająca ciało przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. 

Promocje
Whey Protein 95
59,99 zł 55,00 zł
Pojemnik na żywność/ Lunchbox
9,99 zł 8,59 zł
szt.
Melatonina 1 mg - WYPRZEDAŻ
15,99 zł 5,89 zł
szt.

Łosoś pieczony ze szpinakiem

Łosoś bogaty jest w białko i kwasy omega-3, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 nie tylko wspomagają procesy fizjologiczne, działają przeciwzapalnie, ale również wzmacniają naturalną odporność.

Łosoś sam w sobie jest bardzo soczystą rybą, natomiast przykryty szpinakiem z migdałami nabiera nowych smaków. Danie świetnie ryż basmati. Jego niezwykle aromatyczny, orzechowy zapach czuć już w trakcie gotowania. Długie ziarna nie kleją się, dzięki czemu po ugotowaniu zachowują naturalną sypkość. Basmati uznawany jest również za najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie.

łosoś ze szpinakiem

 

Czas przygotowania: 30 min

Porcja na 2 osoby

Składniki:

Filet z łososia - 450 g

Szpinak - 130 g

Serek kozi - 25 g

Ząbek czosnku

Migdały w płatkach - 1 łyżeczka

Oliwa

Sól

Pieprz

Papryka chili w płatkach

Ryż brązowy basmati - 100 g

Przygotowanie:

  • Ryż ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
  • Łososia rozłóż na desce, odetnij skórkę, a następnie opłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz. Podziel na dwie równe części. Dopraw solą, pieprzem i papryką chili.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Na rozgrzanej blaszce rozłóż folię aluminiową, połóż na niej łososia i piecz przez 17 min.
  • Na patelni rozgrzej oliwę (ewentualnie masło) i dodaj sprasowany ząbek czosnku. Gdy się zarumieni dorzuć umyty i osuszony szpinak. Mieszaj, aż się skurczy, a następnie dodaj serek kozi. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy wszystko razem się połączy, dosyp migdały w płatkach.
  • Upieczonego łososia polej odrobiną soku z cytryny, a na wierzchu ułóż szpinak. Podawaj z ryżem.

 

łosoś ze szpinakiem

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 149,99 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl