L-karnityna należy do suplementów diety o najdłuższej karierze na rynku. Prawdopodobnie, nawet jeśli do tej pory nie mieliście nic wspólnego z fitnessem, słyszeliście samą nazwę preparatu lub widzieliście go na sklepowych półkach. Nic dziwnego – korzyści ze stosowania L-karnityny są liczne. Przyjrzyjmy się tym najważniejszym
Podstawy: gdzie możemy ją spotkać?
L-karnityna jest związkiem chemicznym, który przede wszystkim zmagazynowany jest w naszych mięśniach szkieletowych oraz sercu (sama jej nazwa pochodzi od łac. „carnus” czyli „mięsień”). Występuje w postaci izomeru L i D, przy czym tylko pierwszy z wymienionych wykazuje aktywność biologiczną. W jakich produktach spożywczych możemy ją spotkać? Najwięcej odnajdziemy w mięsie i rybach, nieco mniej w produktach mlecznych i drożdżach.
Uwaga: niedobory
Z powyższego wynika, że na niedobory L-karnityny powinny uważać szczególnie osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską. W warzywach i owocach poziom L-karnityny jest nieznaczny, a z produktów roślinnych najlepiej na tym tle wypadają grzyby. L-karnityna syntetyzuje się z lizyny wątrobie, nerkach, a także w mózgu, a do jej syntezy potrzebne są m.in. witamina C, B6 i żelazo. Co istotne, obróbka termiczna potraw (smażenie, pieczenie) pozbawia je w znacznym stopniu lizyny, co z kolei obniża szansę na wytworzenie z niej L-karnityny. Ponadto, wszelkie deficyty witaminy C czy B6 także mogą mieć wpływ na podwyższone zapotrzebowanie na L-karnitynę (przypomnijmy, że diety roślinne przeważnie wymagają suplementacji wit. B6!).
Na niedobory L-karnityny powinny uważać osoby ciepiące na zaburzenia pracy serca, wątroby lub nerek.
Korzyści: co można zyskać?
L-karnityna:
- bierze udział metabolizmie tłuszczów, wykazując działanie obniżające cholesterol
- odpowiada za transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów
- wzmaga spalanie kwasów tłuszczowych i pozwala zapobiegać zbędnym kilogramom
- wpływa na naszą aktywność hormonalną, także tą związaną z testosteronem i tarczycą (warto pamiętać, że hormony tarczycy także mają swój udział w spalaniu tłuszczów)
- działa przeciwutleniająco
- przy dłuższej suplementacji, wykazuje pozytywne działanie na nasz układ nerwowy, stymulując zdolności kognitywne
- wspomaga usuwanie z organizmu mleczanu, którego cząsteczki, powstałe przy intensywnym treningu, wzmagają uczucie zmęczenia
- tym samym, może wydłużać czas trwania intensywnego wysiłku np. w trakcie uprawiania sportów wytrzymałościowych
Suplementacja L-karnityny zapewnia utrzymanie właściwego poziomu tego związku w organizmie, a co za tym idzie daje szansę na skorzystanie z pełnego wachlarza korzyści, jakie z sobą niesie. Po aminokwas ten najczęściej sięgają ci, którzy starają się zrzucić niepotrzebny balast. Ponieważ L-karnityna bierze aktywny udział w procesie spalania tłuszczu, jej regularne przyjmowanie, połączone z przemyślanym żywieniem i aktywnością fizyczną, może przyczynić się do bardziej wydajnej gospodarki lipidowej. Należy jednak mieć na uwadze, że L-karnityna sama w sobie nie stanowi magicznego preparatu na odchudzanie i przyjmowana w zastępstwie ruchu i przy bilansie kalorycznym, którego nie jesteśmy w stanie przekuć w energię, nie spełni naszych oczekiwań.
[products=1413,1549]