Wyszukaj artykuł

Blog kategorie
Blog wpisy
Izolat białka sojowego – dlaczego warto stosować?

W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy i jakich suplementów używamy. Aż ciężko uwierzyć, że jeszcze parę lat temu, mało kto zerkał na etykietę kupowanego produktu. Zmienia się zarówno nasze podejście, jak i trendy żywieniowe. Co ciekawe, według dziennikarzy z „The Economist” rok 2019 należeć będzie do…wegan i wegetarian!

Dlaczego warto przygotowywać lunchboxy?

W natłoku codziennych obowiązków łatwo jest zapomnieć o spożywaniu zbilansowanych posiłków, i nierzadko łapiemy się na jedzeniu „byle czego” i „byle szybko”. Niestety jest to prosta droga do niezdrowego odżywiania (nie oszukujmy się – najczęściej sięgamy po  drożdżówkę,

Substancje kluczowe dla ochrony i pielęgnacji skóry

Skóra jest niewątpliwie największym organem ciała człowieka, reprezentującym, aż jedną szóstą całkowitej masy ciała, a jej główną rolą jest działanie jako chemiczna i fizyczna bariera ochraniająca ciało przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. 

Jakie są główne źródła białka w odżywkach?

Jak powszechnie wiadomo, bez wystarczającej ilości białka nie ma szans na skuteczne rozbudowanie masy mięśniowej. Z poprzednich artykułów dowiedzieliście się, jakie jest dzienne zapotrzebowanie organizmu na proteiny, zarówno pośród osób umiarkowanie aktywnych, jak i tych z Was, którzy regularnie wylewają siódme poty na siłowni. Poniżej znajdziecie informacje o źródłach białek i ich charakterystyce. Ułatwi to wybór odżywki białkowej odpowiadającej Waszym potrzebom i oczekiwaniom

  źródła białka w odżywkach

Źródła białka

Najprostszy podział odżywek białkowych dotyczy pochodzenia protein będących podstawą tych suplementów. Według tego kryterium, odżywki dzielimy na te oparte o białka serwatkowe oraz te, których podstawę stanowią białka roślinne. Wybór odpowiedniego rodzaju odżywki powinieneś zatem rozpocząć od decyzji dotyczącej źródła przyjmowanych protein. Ma to szczególne znaczenie w przypadku osób posiadających alergie lub nietolerancje pokarmowe oraz tych, które z różnych przyczyn nie spożywają produktów odzwierzęcych.

Odżywki na bazie białka serwatkowego

Odżywki oparte o ten rodzaj protein zawierają mieszaninę białek pochodzenia mlecznego, które uzyskuje się syntetycznie na drodze procesów termiczno-chemicznych, mających na celu m.in. usunięcie zbędnego cukru i tłuszczu. Białko serwatkowe charakteryzuje się wysoką zawartością wartości odżywczych oraz zdolnością syntezy białek mięśniowych. Odżywki białkowe oparte na serwatce to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj odżywek stosowanych przez osoby uprawiające sport. Na rynku dostępna jest olbrzymia oferta tego rodzaju suplementów, które dzielą się na trzy podkategorie:

· koncentrat białka serwatkowego (z ang. WPC - Whey Protein Concentrate) - w jego składzie znajdziesz od 70 do 80g białka na 100g produktu oraz niewielkie ilości tłuszczu i laktozy. Koncentraty polecane są osobom rozpoczynającym

swoją przygodę z odżywkami białkowymi, gdyż charakteryzują się przystępną ceną i atrakcyjnym smakiem.

· izolat białka serwatkowego (z ang. WPI – Whey Protein Isolate) - w jego składzie znajdziesz od 80 do 90g białka na 100g produktu oraz znikomą ilość laktozy i tłuszczu. Izolaty charakteryzują się szybkim procesem trawienia, co czyni z nich dobrą bazę dla shake’ów potreningowych.

· hydrolizat białka serwatkowego (z ang. WPH – Whey Protein Hydrolysate) - zawiera od 85 do 95g białka na 100g produktu. Odżywki na bazie hydrolizatu charakteryzują się bardzo dobrym wchłanianiem. Polecane są osobom mającym problem z trawieniem produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego.

Odżywki na bazie białka roślinnego

Jeżeli należysz do osób, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego lub posiadasz nietolerancje i alergie pokarmowe, nie musisz rezygnować z możliwości suplementacji białkowej. Na rynku dostępne są produkty, które w swoim składzie zawierają jedynie proteiny pochodzenia roślinnego. Najpopularniejsze z nich to odżywki z białka sojowego, ryżowego, konopnego oraz z grochu.

Białko sojowe wyróżnia się na tle pozostałych, gdyż posiada wszystkie niezbędne aminokwasy (w szczególności BCAA – leucynę, izoleucynę i walinę) oraz znaczące ilości tyrozyny. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku białka konopnego. Trzeba jednak wspomnieć, iż posiada ono znacznie mniejsze ilości aminokwasów w porównaniu do białka sojowego.

Białko ryżowe charakteryzuje się brakiem lizyny, a białko z grochu nie zawiera tyrozyny i metioniny. Osoby stosujące diety roślinne, lub te ograniczające ilość spożywanego mięsa do minimum, powinny zwrócić szczególną uwagę na ilość spożywanych protein, gdyż przy regularnym intensywnym treningu narażone są na niedobory białka.

[products=2635,1337,2608,1340]

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DHL) już od 250,00 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl