Wbrew pozorom, diety o zwiększonej kaloryczności wcale nie są proste do zaplanowania. Duży limit kaloryczny nie oznacza przecież pełnej dowolności w doborze produktów i dań. Odpowiednio zbilansowana dieta na masę powinna dostarczać organizmowi wszelkich niezbędnych składników, wspomagając przy tym ciało w zwiększeniu masy mięśniowej. Nie da się bowiem skutecznie rozbudować mięśni bez adekwatnego do tego celu żywienia.
3500 kalorii dziennie - dla kogo?
Diety na masę przeznaczone są dla osób aktywnych fizycznie, w tym w szczególności dla sportowców. Zwiększona kaloryczność oraz odpowiedni bilans makroskładników zapewnią nie tylko dobry materiał budulcowy, ale również solidną dawkę energii. Dieta 3500 kcal na masę to rozwiązanie dla osób, które ćwiczą regularnie oraz średnio intensywnie lub intensywnie. Kaloryczność na tym poziomie raczej przeznaczona jest dla mężczyzn, aczkolwiek może również znaleźć zastosowanie u kobiet uprawiających sport zawodowo.
O czym warto pamiętać stosując dietę na 3500 kcal?
W trakcie stosowania diety na masę 3500 kcal część osób zmaga się ze zbyt obfitymi posiłkami. Rozwiązaniem jest zwiększenie ich częstotliwości w ciągu dnia do 5-6, co pozwala na zmniejszenie porcji poszczególnych dań i pomaga uniknąć uczucia przejedzenia po posiłku. Kolejną istotną kwestią jest odpowiednia ilość białka, które jest kluczowym elementem diety na masę. Ustalając jadłospis 3500 kcal warto sięgać po pełnowartościowe źródła białka: mięso drobiowe, jaja, nabiał oraz ryby.
Białko roślinne również powinno znaleźć się w diecie, najlepiej w postaci warzyw strączkowych, takich jak ciecierzyca, soja czy fasola. W przypadku diety na masę należy pamiętać o unikaniu spożywania pustych kalorii w postaci słodyczy, gotowych wysoko przetworzonych dań czy tłustych przekąsek. Duży limit kaloryczny może dawać złudne poczucie luzu, ale jeżeli celem jest budowa masy mięśniowej, a nie wyłącznie tłuszczu to lepiej unikać tego typu produktów.
Po jakie produkty warto sięgać przy stosowaniu przykładowej diety 3500 kcal?
Zbilansowana dieta to klucz do sukcesu osiągnięcia zamierzonych celów wagowych. Dostarczanie wszystkich niezbędnych składników odżywczych wpływa pozytywnie nie tylko na wygląd sylwetki, ale także na zdrowie i samopoczucie. Dlatego właśnie podczas stosowania diety 3500 kcal jadłospis powinien zawierać odpowiednią ilość białka, węglowodanów i tłuszczu - białko jest ważne dla wzrostu mięśni, węglowodany dostarczają energii, a tłuszcze są niezbędne dla wielu funkcji organizmu.
Sukcesem stosowania diety na masę 3500 kcal, oprócz osiągnięcia odpowiedniego bilansu kalorycznego, jest także duża różnorodność. Jedzenie ciekawych potraw wpłynie pozytywnie nie tylko na wiele aspektów zdrowotnych, ale także i motywację. Często podczas stosowania diety na masę 3500 kcal jadłospis może stawać się nieco monotonny. Prowadzi to do uczucia znudzenia i braku apetytu, a w konsekwencji - do jedzenia mniejszej ilości kalorii. Dobrym sposobem może okazać się dodanie różnych warzyw, owoców, źródeł białka i zdrowych tłuszczów do swojego menu. Dzięki temu dieta na masę 3500 kcal stanie się bardziej atrakcyjna i satysfakcjonująca. Eksperymentowanie z różnymi smakami, przyprawami i kuchniami pozwoli więc zachować motywację na dłuższy okres.
Menu diety 3500 kcal, a kwestie finansowe
Większa kaloryczność analogicznie oznacza większe zakupy. Nie musi to oznaczać jednak, że przy spożywaniu 3500 kcal dieta będzie wymagała zostawienia całej wypłaty w sklepie spożywczym. Dobór potraw i składników zależy w głównej mierze od indywidualnych preferencji i możliwości finansowych. Dużo zależy także od organizacji, planowania posiłków z wyprzedzeniem i maksymalnego wykorzystania wszystkich zakupionych produktów. Komponując menu 3500 kcal warto także zwrócić uwagę na sezonowe produkty, które będą nie tylko mniej kosztowne, ale także i zdrowsze w danym okresie. Zachowując elastyczność w planowaniu posiłków i dokładając trochę wysiłku tania dieta na masę 3500 kcal może być zarówno smaczna, jak i różnorodna.
Przykładowy dzienny jadłospis na 3500 kcal
Śniadanie: owsianka z borówkami i bananem
- 250 ml mleka krowiego lub ulubionego mleka roślinnego
- 100 g borówki amerykańskiej
- średniej wielkości banan (około 130 g)
- 60 g płatków owsianych
- 10 g migdałów
- 6 g wiórków kokosowych
Zalej płatki owsiane ciepłą wodą i poczekaj aż napęcznieją. Następnie dolej do nich mleko i zagotuj. Przełóż owsiankę do miski i dodaj do niej borówki, pokrojonego w plasterki banana, wiórki kokosowe oraz migdały.
Lunch: sałatka z grillowanym serem halloumi
- 70 g sera halloumi
- 50 g ulubionej sałaty lub gotowy mix sałat
- 150 g pomidorków koktajlowych
- łyżka oliwy z oliwek
- 10 g pestek dyni
- sól i pieprz
- kilka listków bazylii
- 2 kromki chleba żytniego (około 90 g)
Wymieszaj sałatę z przeciętymi na pół pomidorkami, oliwą i listkami bazylii. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Na patelni do grillowania podsmaż pokrojony na plastry średniej grubości ser halloumi. Następnie wyłóż ser na sałatę i posyp podgrzanymi na patelni pestkami dyni.
Obiad: Spaghetti Bolognese
- 150 g passaty pomidorowej
- 150 g mielonego mięsa wołowego
- 50 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- oregano
Dopraw mięso mielone solą, pieprzem oraz oregano. Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso, a następnie dodaj passatę pomidorową. W posolonej wodzie ugotuj makaron, a następnie odcedź. Przed podaniem posyp startym parmezanem.
Podwieczorek: naleśniki ze Skyrem
- 150 g jogurtu islandzkiego Skyr
- 120 ml wody
- 120 ml mleka krowiego 0,5%
- szklanka mąki owsianej
- 2 jajka
- 25 g masła orzechowego
- 20 g ulubionego dżemu
- łyżka oliwy z oliwek
Wymieszaj mąkę owsianą, wodę, jaja, mleko, łyżkę oliwy i pozostaw na 30minut. Smaż naleśniki rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Gotowe naleśniki przełóż jogurtem islandzkim, masłem orzechowym lub dżemem.
Kolacja: kurczak curry z fasolką szparagową oraz brązowym ryżem
- 250 g fasolki szparagowej
- 150 g filetu z piersi kurczaka
- 100 g brązowego ryżu
- 10 g oliwy z oliwek
- curry
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, a następnie przypraw curry do smaku. Gotuj na parze przez ok. 20 - 25 minut razem z umytą wcześniej fasolką szparagową. Ugotuj ryż brązowy. Przed podaniem polej fasolkę odrobiną oliwy z oliwek.
[products=2955,2954,2841,2840]