Szybki i zdrowy lunch to podstawa diety sportowca.
Indyk z warzywami jest nie tylko łatwy w przyrządzeniu, ale również niezwykle pożywny. Takie danie możemy przygotować nawet na 2-3 dni. Niech nie zrazi Was brukselka – to cenne źródło witamin A, B, C, E i K. Dobrze przyrządzona jest po prostu pyszna.
Składniki (porcja na 2-3 osoby):
Filety z piersi indyka (400 g) – białko 76,8 g
Cebula
Brukselka (10 szt.)
Papryka zółta
Pieczarki (10 szt.)
Czosnek (2 ząbki)
Sól
Pieprz
Kurkuma
Oliwa
Olej roślinny
Ryż basmati (lub inny ulubiony)
Przygotowanie:
- Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj pokrojoną cebulę. Smaż, aż się zarumieni. Następnie dodaj posiekaną paprykę i podsmażaj przez około 5 min.
- Od brukselki poodcinaj końcówki i zdejmij wierzchnie listki. Wrzuć na patelnię i zalej wrzącą wodą tak, aby przykryć warzywa. Dopraw solą, pieprzem i dodaj 2 sprasowane ząbki czosnku. Gotuj na większym ogniu, aby woda odparowała. Następnie dodaj posiekane pieczarki.
- W międzyczasie opłucz indyka, pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i wszystko razem wymieszaj.
- Na osobnej patelni rozgrzej olej roślinny i dodaj indyka. Smaż, aż mięso będzie zarumienione.
- Gdy woda odparuje już z warzyw dodaj indyka, wymieszaj i przykryj pokrywką. Całość duś przez około 5-10 min
Danie podawaj z ryżem. Smacznego!