Zalety lunchboxow
W natłoku codziennych obowiązków łatwo jest zapomnieć o spożywaniu zbilansowanych posiłków, i nierzadko łapiemy się na jedzeniu „byle czego” i „byle szybko”. Niestety jest to prosta droga do niezdrowego odżywiania (nie oszukujmy się – najczęściej sięgamy po drożdżówkę, kanapkę czy batonika) i późniejszych problemów ze zdrowiem i wagą. Dlatego warto przekonać się do własnoręcznego przygotowywania lunchboxów, gdzie to właśnie TY decydujesz o tym co i ile jesz. Tym artykułem otwieramy cykl przepisów na szybkie lunchboxy, których przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 15 minut.
Na pierwszy ogień wrzucamy przepis na:
Kaszę kuskus z warzywami i tofu
Składniki:
- Kasza kuskus ( ½ szklanki)
- Tofu (100 g)
- Brokuł (kilka różyczek)
- ½ czerwonej papryki
- Pestki słonecznika (mała garść)
- Oliwa z oliwek
- Sos sojowy (1 łyżka)
- Sól
- Papryka chili w płatkach (pół łyżeczki)
- Oregano
Przygotowanie:
Kaszę kuskus ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj szczyptę soli. Wrzuć uprzednio odcięte różyczki brokuła. Kiedy woda ponownie zabulgocze, gotuj przez 3 minuty, następnie odcedź brokuły i przelej zimną wodą. Pokrój tofu w kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojone tofu i podsmażaj po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabierze ładnego złotego koloru. Pod koniec dodaj łyżkę sosu sojowego i zamieszaj. Wykorzystaj połowę papryki i przetnij ją na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki i przyprawy połącz razem w naczyniu i gotowe J
A do przechowywania przygotowanych przez Ciebie dań polecamy oczywiście nasz czerwony lunchbox, który możesz zabrać ze sobą do pracy lub na trening ;)
https://www.activlab.pl/pl/p/Pojemnik-na-zywnosc-Lunchbox/1501