Osoby, które temat diet oraz odchudzania śledzą od dłuższego czasu, zapewne dobrze znają dietę Atkinsa oraz jej główne założenia. Opracowana na początku lat 70. ubiegłego wieku przez nowojorskiego kardiologa Roberta Atkinsa, zyskała w szybkim tempie sporą popularność w Ameryce, a następnie szturmem podbiła Europę. Na czym opiera się słynna dieta Atkinsa i czy warto ją stosować?
Podstawowe zasady diety Atkinsa
Swoją dietę Atkins oparł na założeniu, iż nadwaga jest przede wszystkim efektem spożywania zbyt dużej ilości węglowodanów, dlatego podstawę diety dorosłego człowieka, który stara się pozbyć zbędnych kilogramów, powinny stanowić białka oraz tłuszcze. Kaloryczność potraw przestaje być w centrum uwagi, a najważniejsza staje się zawartość talerza. Posiłki opierają się głównie na mięsie, rybach i olejach roślinnych. Od samego początku dieta budziła kontrowersje[1], ze względu na niewielką ilość witamin oraz wartości odżywczych, które dostarcza organizmowi. To nie przeszkodziło jej jednak w zdobyciu rzeszy fanów, którzy są przekonani o jej skuteczności.
Etapy diety Atkinsa
Jak większość tego typu systemów odżywiania, dieta dr Atkinsa dzieli się na 3 lub 4 etapy, które trwają średnio 2 tygodnie (oprócz ostatniego). Pierwszy etap jest najbardziej restrykcyjny – ilość spożywanych w ciągu dnia węglowodanów należy obniżyć do zaledwie 20 g. Z jadłospisu należy wykluczyć wszystkie produkty zbożowe (pieczywo, makarony itp.), owoce i warzywa, które zawierają skrobię oraz wszystkie produkty mleczne. Pośród dozwolonych warzyw znajduje się m.in. sałata, kapusta, seler, szpinak, ogórki, pomidory czy cebula. Drugi etap zakłada zwiększenie liczby węglowodanów do maksymalnie 50 g na dzień. Do codziennej diety można dołączyć owoce o niskim indeksie glikemicznym, takie jak truskawki czy jagody oraz większą ilość warzyw. Ostatni etap to system odżywiania, który powinno się stosować do końca życia. Podstawą diety nadal pozostaje mięso, ryby oraz oleje roślinne, ale posiłki mogą zawierać większą ilość cukru. Ilość spożywanych węglowodanów nie może przekraczać 100 g. Należy również pamiętać, ażeby nie łączyć węglowodanów z mięsem i jajami. Przyjmowane pokarmy powinno się dzielić na trzy podstawowe posiłki, które uzupełnić można dwoma przekąskami.
Dieta Atkinsa - czy warto?
Dieta Atkinsa ma wiele zalet. Przede wszystkim pozwala w krótkim czasie zrzucić dużą ilość zbędnej tkanki tłuszczowej. Warto jednak mieć na uwadze, że mogą ją stosować jedynie osoby zdrowe. Choroby takie jak cukrzyca, nadciśnienie czy miażdżyca są poważnym przeciwskazaniem, którego nie wolno bagatelizować. W pierwszych dniach diety mogą dokuczać bóle głowy, zaparcia i zmęczenie, jeżeli objawy te nasilają się powinno się przerwać dietę oraz skonsultować z lekarzem. Należy również uważać na zbytnie zakwaszenie organizmu. W przypadku stosowania diety Atkinsa przed dłuższy czas, warto rozważyć suplementację witaminową, która uzupełni braki w diecie. Wielu naukowców badających wpływ diet niskowęglowodanowych na organizm człowieka zaleca, aby tego typu diety stosować maksymalnie przez rok.
Źródła:
[1] Bravata DM, Sanders L, Huang J, Krumholz HM, Olkin I, Gardner CD, Bravata DM. Efficacy and safety of low-carbohydrate diets: a systematic review. JAMA. 2003 Apr 9;289(14):1837-50. doi: 10.1001/jama.289.14.1837. PMID: 12684364.