Wyszukaj artykuł

Blog kategorie

Blog wpisy

Izolat białka sojowego – dlaczego warto stosować?

W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy i jakich suplementów używamy. Aż ciężko uwierzyć, że jeszcze parę lat temu, mało kto zerkał na etykietę kupowanego produktu. Zmienia się zarówno nasze podejście, jak i trendy żywieniowe. Co ciekawe, według dziennikarzy z „The Economist” rok 2019 należeć będzie do…wegan i wegetarian!

Dlaczego warto przygotowywać lunchboxy?

W natłoku codziennych obowiązków łatwo jest zapomnieć o spożywaniu zbilansowanych posiłków, i nierzadko łapiemy się na jedzeniu „byle czego” i „byle szybko”. Niestety jest to prosta droga do niezdrowego odżywiania (nie oszukujmy się – najczęściej sięgamy po  drożdżówkę,

Substancje kluczowe dla ochrony i pielęgnacji skóry

Skóra jest niewątpliwie największym organem ciała człowieka, reprezentującym, aż jedną szóstą całkowitej masy ciała, a jej główną rolą jest działanie jako chemiczna i fizyczna bariera ochraniająca ciało przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. 

Promocje

Whey Protein 95 700g + Drugi Gratis
Whey Protein 95 700g + Drugi Gratis
138,00 zł 69,00 zł
Zestaw: Słodkie odchudzanie
Zestaw: Słodkie odchudzanie
250,94 zł 199,00 zł
szt.
3 x Vitality Complex
3 x Vitality Complex
57,00 zł 39,99 zł
szt.
Machine Man Burner + Vitamino
Machine Man Burner + Vitamino
118,00 zł 99,99 zł

Czym się różni BCAA od EAA

0

Aminokwasy są kluczowymi elementami, z których zbudowane są białka, stanowiące podstawowy budulec wszystkich organizmów żywych. Możemy je podzielić na trzy grupy, w zależności od funkcji jaką spełniają w żywieniu człowieka:

  1. Egzogenne (niezbędne dla organizmu),
  2. Względnie egzogenne (warunkowo niezbędne dla organizmu),
  3. Endogenne (nie niezbędne dla organizmu).

Aminokwasy egzogenne

Aminokwasy egzogenne (z ang. EAA – essential amino acids) to osiem aminokwasów, których organizm człowieka oraz innych ssaków nie potrafi samodzielnie wytwarzać i muszą one być dostarczane wraz z pokarmem, ponieważ szybko ulega wyczerpaniu pula białek ustrojowych, która może być ich źródłem. Należą do nich: izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan oraz walina. Niemal wszystkie białka pochodzenia zwierzęcego są dobrym źródłem aminokwasów egzogennych (wyjątek stanowi żelatyna oraz fibryna, które są ubogie w tryptofan), dostarczającym ich w odpowiednich proporcjach do syntezy białek ustrojowych. Z kolei spośród żywności pochodzenia roślinnego, dość dobrym źródłem aminokwasów niezbędnych są suche nasiona roślin strączkowych, aczkolwiek ubogie w aminokwasy siarkowe, metioninę oraz cysteinę. Co więcej, uważa się, że skład aminokwasów egzogennych w pokarmach będących wartościowym źródłem białka jest czynnikiem determinującym zdolność do stymulacji procesów anabolicznych tkanki mięśniowej, dlatego też wszystkie aminokwasy niezbędne powinny być obecne w każdym posiłku w wystarczających ilościach w celu optymalizacji poposiłkowego procesu syntezy białek mięśniowych (z ang. MPS – muscle protein synthesis).

Aminokwasy rozgałęzione

Aminokwasy rozgałęzione (z ang. BCAA – branched-chain amino acids) są powszechnie stosowane przez wielu sportowców zawodowych oraz przez osoby aktywne fizycznie na co dzień, pragnące rozbudować swoją muskulaturę. Zaliczamy do nich leucynę, izoleucynę oraz walinę, które są aminokwasami egzogennymi, a więc których organizm nie ma możliwości naturalnej produkcji i obligatoryjnie muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Ponadto, aminokwasy rozgałęzione charakteryzują się rozgałęzionym łańcuchem bocznym oraz odmiennymi właściwościami biologicznymi od pozostałych aminokwasów, a kolei miejscem ich katabolizmu nie jest wątroba, lecz są mięśnie szkieletowe. Leucyna, izoleucyna i walina, stanowią prawie 50% niezbędnych aminokwasów w żywności i 35% całkowitej zawartości aminokwasów egzogennych w białkach mięśniowych. Warto także zwrócić uwagę, że jeden z aminokwasów rozgałęzionych – leucyna, w największym stopniu ze wszystkich aminokwasów stymuluje proces syntezy białek mięśniowych, co ma istotne znaczenie w kontekście zwiększania masy mięśniowej. Efekt anaboliczny danego produktu (np. odżywki białkowej) lub pokarmu naturalnego zależy w dużej mierze od zawartości w nim leucyny, pozostałych aminokwasów egzogennych, a także od tempa jego trawienia w przewodzie pokarmowym.

 

Piśmiennictwo:

  1. Churchward-Venne T.A., Breen L., Di Donato D.M. i wsp.: Leucine supplementation of a low-protein mixed macronutrient beverage enhances myofibrillar protein synthesis in young men: a double-blind, randomized trial. Am J Clin Nutr. 2014 Feb;99(2):276-86. doi:10.3945/ajcn.113.068775.
  2. Pennings B., Boirie Y., Senden J.M. i wsp.: Whey protein stimulates postprandial muscle protein accretion more effectively than do casein and casein hydrolysate in older men. Am J Clin Nutr. 2011 May;93(5):997-1005. doi:10.3945/ajcn.110.008102.
  3. Fouré A., Bendahan D.: Is Branched-Chain Amino Acids Supplementation an Efficient Nutritional Strategy to Alleviate Skeletal Muscle Damage? A Systematic Review. Nutrients. 2017 Oct; 9(10): 1047. doi:10.3390/nu9101047.

 

Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny i sportowy, autor licznych artykułów dotyczących żywienia i suplementacji
Strona oficjalnawww.mateuszdurbas.pl
Facebookhttps://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
Instagramhttps://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

BCAA Xtra Drink BCAA Xtra Drink
Producent: Activlab
2.98 zł
2.98 zł
zawiera 23.0 VAT, bez kosztów dostawy
BCAA 1000 XXL Tabs BCAA 1000 XXL Tabs
Producent: Activlab
74.99 zł
74.99 zł
zawiera 0.0 VAT, bez kosztów dostawy
BCAA Xtra Shot BCAA Xtra Shot
Producent: Activlab
53.87 zł
53.87 zł
zawiera 0.0 VAT, bez kosztów dostawy

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DHL) już od 250,00 zł.

Wersje językowe

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl