Wyszukaj artykuł

Blog kategorie

Blog wpisy

Izolat białka sojowego – dlaczego warto stosować?

W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy i jakich suplementów używamy. Aż ciężko uwierzyć, że jeszcze parę lat temu, mało kto zerkał na etykietę kupowanego produktu. Zmienia się zarówno nasze podejście, jak i trendy żywieniowe. Co ciekawe, według dziennikarzy z „The Economist” rok 2019 należeć będzie do…wegan i wegetarian!

Dlaczego warto przygotowywać lunchboxy?

W natłoku codziennych obowiązków łatwo jest zapomnieć o spożywaniu zbilansowanych posiłków, i nierzadko łapiemy się na jedzeniu „byle czego” i „byle szybko”. Niestety jest to prosta droga do niezdrowego odżywiania (nie oszukujmy się – najczęściej sięgamy po  drożdżówkę,

Substancje kluczowe dla ochrony i pielęgnacji skóry

Skóra jest niewątpliwie największym organem ciała człowieka, reprezentującym, aż jedną szóstą całkowitej masy ciała, a jej główną rolą jest działanie jako chemiczna i fizyczna bariera ochraniająca ciało przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. 

Promocje

Zestaw: Białko kreatyna
Zestaw: Białko kreatyna
118,00 zł 79,00 zł
De Luxe Lean Whey 908g + 5 x Lean Bar
De Luxe Lean Whey 908g + 5 x Lean Bar
109,00 zł 99,00 zł
Whey Protein 95 700g + Drugi Gratis
Whey Protein 95 700g + Drugi Gratis
138,00 zł 69,00 zł
De Luxe BCAA Smoothie 440g
De Luxe BCAA Smoothie 440g
69,00 zł 34,99 zł

Co to jest glutamina?

0

Glutamina jest jednym z aminokwasów endogennych, czyli naturalnie syntetyzowanych w organizmie człowieka. Aminokwas ten jest preferowanym paliwem dla szybko dzielących się komórek, takich jak enterocyty, czyli komórki nabłonka jelitowego, warunkujące najistotniejsze funkcje jelita cienkiego, a więc końcowe trawienie oraz przyswajanie składników pokarmowych oraz dla komórek układu odpornościowego: limfocytów, monocytów i makrofagów. Glutamina może być warunkowo niezbędnym aminokwasem u osób chorych ze schorzeniami przebiegającymi z katabolizmem, ponieważ zaobserwowano w jednej z prac, że stężenie krążącej glutaminy w osoczu obniża się w chorobie śmiertelnej oraz po poważnej operacji. U niektórych pacjentów synteza i uwalnianie glutaminy z mięśni szkieletowych są niewystarczające, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu a z kolei niedobór glutaminy może prowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego co w konsekwencji przyczynia się do zwiększonej przepuszczalności ściany jelita i translokacji bakterii.

glutamina

W przypadku osób trenujących, intensywny wysiłek fizyczny niewątpliwie skutkuje stresem cieplnym, który następnie prowadzi do uszkodzenia połączeń ścisłych (tzw. „tight junctions”), które zapewniają integralność bariery jelitowej i w efekcie dochodzi do naruszenia wspomnianej bariery oraz przemieszczania się w związku z tym endotoksyn bakteryjnych. Przedostanie się endotoksyn z jelit do krwiobiegu nasila produkcję cytokin prozapalnych i uruchamia szereg rozmaitych symptomów, takich jak: wymioty, nudności, biegunka, uczucie przelewania w jelitach czy choćby ból brzucha. Uważa się, że suplementacja glutaminą może być pomocnym rozwiązaniem dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, szczególnie dyscyplin o charakterze wytrzymałościowym, którzy borykają się dość często z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. W kilku badaniach zaobserwowano, że długotrwałe przyjmowanie glutaminy zmniejsza przepuszczalność jelitową spowodowaną regularnie podejmowaną intensywną aktywnością fizyczną co w praktyce może stanowić użyteczne narzędzie ochronne dla sportowców z wrażliwym przewodem pokarmowym. Ponadto w sytuacji osób poważnie chorych, stosowanie glutaminy może także poprawiać równowagę azotową organizmu, stan jego odżywienia oraz korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego, przy jednoczesnym obniżeniu wskaźników zakażenia, śmiertelności oraz długości pobytu w szpitalu. Niewiele jest natomiast rzetelnych dowodów naukowych wspierających hipotezę dotyczącą skuteczności suplementacji glutaminy w przypadku zwiększania masy mięśniowej, siły mięśni, regeneracji powysiłkowej czy chociażby poprawy zdolności wysiłkowych u sportowców i osób aktywnych fizycznie.

 

Piśmiennictwo:

  1. McRae M.P.: Therapeutic benefits of glutamine: An umbrella review of meta-analyses. Biomed Rep. 2017 May; 6(5): 576–584. doi:10.3892/br.2017.885.
  2. Legault Z., Bagnall N., Kimmerly D.S.: The Influence of Oral L-Glutamine Supplementation on Muscle Strength Recovery and Soreness Following Unilateral Knee Extension Eccentric Exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Oct;25(5):417-26. doi:10.1123/ijsnem.2014-0209.
  3. Zuhl M.N., Lanphere K.R., Kravitz L. i wsp.: Effects of oral glutamine supplementation on exercise-induced gastrointestinal permeability and tight junction protein expression. J Appl Physiol (1985). 2014 Jan 15;116(2):183-91. doi:10.1152/japplphysiol.00646.2013.
  4. Zuhl M., Dokladny K., Mermier C. i wsp.: The effects of acute oral glutamine supplementation on exercise-induced gastrointestinal permeability and heat shock protein expression in peripheral blood mononuclear cells. Cell Stress Chaperones. 2015 Jan;20(1):85-93. doi:10.1007/s12192-014-0528-1.

 

Mateusz Durbas

Mateusz Durbas

Dietetyk kliniczny i sportowy, autor licznych artykułów dotyczących żywienia i suplementacji

Strona oficjalnawww.mateuszdurbas.pl

Facebookhttps://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

Instagramhttps://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DHL) już od 250,00 zł.

Wersje językowe

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl