„Śniadanie dzisiaj na słodko, czy na słono?” Zapewne nie raz przytrafiła Ci się ta poranna rozterka przed drzwiami lodówki. Zegar tyka, czas goni jak szalony, Ty spieszysz się do pracy lub na trening, a decyzji wciąż brak? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie, który nie tylko zaspokoi apetyt, ale również doda energii na cały dzień!
Chrupiący omlet z masłem orzechowym i bananami.
Czas przygotowania: do 10 min
Porcja dla jednej osoby
Składniki:
Jajka 2-4
Płatki owsiane zwykłe – 2 łyżki
Olej kokosowy – łyżeczka
Sól
Pieprz
Masło orzechowe – 1 łyżka
Banan
Wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do miseczki wbij jajka. W zależności od zapotrzebowania możesz użyć od 2 do 4. Dopraw solą, pieprzem i ubijaj, aż żółtka zmieszają się z białkiem i powstanie charakterystyczna piana.
- Dodaj płatki owsiane i wymieszaj wszystkie składniki razem.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i przelej na nią zawartość miseczki. Omlet smaż z obu stron, aż delikatnie się zarumieni.
- Przełóż omlet na talerz i posmaruj masłem orzechowym. Dodaj pokrojone w plasterki banany, a całość posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!