Charakterystyka odżywki typu carbo
Odżywki węglowodanowe typu carbo są chętnie wykorzystywane zarówno przez osoby trenujące sporty wytrzymałościowe, w których czas ćwiczeń z reguły wynosi zdecydowanie więcej, aniżeli jedną godzinę oraz przez pasjonatów sportów siłowych i szybkościowo-siłowych, których jednostki treningowe nierzadko są bardzo intensywne, a co za tym wymagające dużej dostępności energii podczas podejmowanego wysiłku. Odżywka typu carbo, jak sama jej nazwa wskazuje, składa się głównie z węglowodanów, których absolutną podstawę stanowią maltodekstryny, a więc cukry złożone otrzymywane ze skrobi w procesie częściowej jej hydrolizy. Ze względu na swoją charakterystykę oraz właściwości fizykochemiczne, funkcjonalne, technologiczne i odżywcze, maltodekstryny mają szerokie zastosowanie w żywności i napojach funkcjonalnych, a także w żywieniu klinicznym, żywieniu sportowców i osób aktywnych fizycznie oraz odżywianiu niemowląt. Przede wszystkim ulegają one błyskawicznemu rozkładowi do glukozy w przewodzie pokarmowym i w tej postaci są wchłaniane w jelicie cienkim, a następnie wykorzystywane przez organizm w rozmaitych celach, głównie jednak energetycznych. Oprócz maltodekstryny, w składzie odżywki węglowodanowej typu carbo znajdują się zazwyczaj również witaminy, składniki mineralne, barwniki, substancje słodzące, aromaty oraz niekiedy także aminokwasy takie jak tauryna czy glutamina, jednak ich całościowy udział w produkcie jest symboliczny.
Kiedy stosować carbo?
Wydaje się, że najlepszym możliwym okresem do optymalnego wykorzystania potencjału odżywki węglowodanowej typu carbo jest okres okołotreningowy, zwłaszcza w trakcie podejmowanej aktywności fizycznej i krótko po jej zakończeniu. Zalecenia dotyczące spożycia węglowodanów podczas ćwiczeń zależą niewątpliwie od czasu trwania wysiłku, jego intensywności, a także charakterystyki danej dyscypliny sportowej. Spożyte węglowodany stanowią źródło energii dla pracujących mięśni, a tym samym wspierają zasoby wewnętrzne organizmu, dlatego rekomenduje się dodatkową ich podaż w trakcie wysiłków o charakterze wytrzymałościowym oraz w dyscyplinach typu start-stop (np. piłka nożna), których czas trwania przekracza 60 minut (30-60 g/h do 150 minut i do 90 g/h w ćwiczeniach trwających powyżej 150-180 minut). Maltodekstryna zawarta w odżywce typu carbo jest polimerem glukozy o małej słodkości, która jest bardzo szybko trawiona i dlatego zachowuje się identycznie jak glukoza, stąd stanowi ona istotny element składu rozmaitych napojów funkcjonalnych dedykowanych sportowcom i osobom aktywnym fizycznie w celu bieżącego uzupełniania zasobów glikogenu mięśniowego oraz poprawy zdolności wysiłkowych, a zatem uzyskiwanych rezultatów podczas treningów czy zawodów sportowych.
Piśmiennictwo:
- Hofman D.L., van Buul V.J., Brouns F.J.P.H.: Nutrition, Health, and Regulatory Aspects of Digestible Maltodextrins. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Sep 9; 56(12): 2091–2100. doi: 1080/10408398.2014.940415.
- Jekuendrup A.: A Step Towards Personalized Sports Nutrition: Carbohydrate Intake During Exercise. Sports Med. 2014; 44(Suppl 1): 25–33. doi: 10.1007/s40279-014-0148-z.
- ACSM, DC, AND. Nutrition and Athletic Performance. Medicine & Science in Sports & Exercise: March 2016;48(3):543–568.
Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny i sportowy, autor licznych artykułów dotyczących żywienia i suplementacji
Strona oficjalna: www.mateuszdurbas.pl
Facebook: https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
Instagram: https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl