Wyszukaj artykuł

Blog kategorie

Blog wpisy

Izolat białka sojowego – dlaczego warto stosować?

W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy i jakich suplementów używamy. Aż ciężko uwierzyć, że jeszcze parę lat temu, mało kto zerkał na etykietę kupowanego produktu. Zmienia się zarówno nasze podejście, jak i trendy żywieniowe. Co ciekawe, według dziennikarzy z „The Economist” rok 2019 należeć będzie do…wegan i wegetarian!

Dlaczego warto przygotowywać lunchboxy?

W natłoku codziennych obowiązków łatwo jest zapomnieć o spożywaniu zbilansowanych posiłków, i nierzadko łapiemy się na jedzeniu „byle czego” i „byle szybko”. Niestety jest to prosta droga do niezdrowego odżywiania (nie oszukujmy się – najczęściej sięgamy po  drożdżówkę,

Substancje kluczowe dla ochrony i pielęgnacji skóry

Skóra jest niewątpliwie największym organem ciała człowieka, reprezentującym, aż jedną szóstą całkowitej masy ciała, a jej główną rolą jest działanie jako chemiczna i fizyczna bariera ochraniająca ciało przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. 

Promocje

Zestaw Run&Bike: Full zestaw na poprawę wyników
Zestaw Run&Bike: Full zestaw na poprawę wyników
106,97 zł 99,00 zł
szt.
Biloba EXTRA + Rhodiola
Biloba EXTRA + Rhodiola
39,99 zł 34,99 zł
szt.
RecoMed
RecoMed
37,95 zł 29,99 zł

Carbo – kiedy stosować?

0

Charakterystyka odżywki typu carbo

Odżywki węglowodanowe typu carbo są chętnie wykorzystywane zarówno przez osoby trenujące sporty wytrzymałościowe, w których czas ćwiczeń z reguły wynosi zdecydowanie więcej, aniżeli jedną godzinę oraz przez pasjonatów sportów siłowych i szybkościowo-siłowych, których jednostki treningowe nierzadko są bardzo intensywne, a co za tym wymagające dużej dostępności energii podczas podejmowanego wysiłku. Odżywka typu carbo, jak sama jej nazwa wskazuje, składa się głównie z węglowodanów, których absolutną podstawę stanowią maltodekstryny, a więc cukry złożone otrzymywane ze skrobi w procesie częściowej jej hydrolizy. Ze względu na swoją charakterystykę oraz właściwości fizykochemiczne, funkcjonalne, technologiczne i odżywcze, maltodekstryny mają szerokie zastosowanie w żywności i napojach funkcjonalnych, a także w żywieniu klinicznym, żywieniu sportowców i osób aktywnych fizycznie oraz odżywianiu niemowląt. Przede wszystkim ulegają one błyskawicznemu rozkładowi do glukozy w przewodzie pokarmowym i w tej postaci są wchłaniane w jelicie cienkim, a następnie wykorzystywane przez organizm w rozmaitych celach, głównie jednak energetycznych. Oprócz maltodekstryny, w składzie odżywki węglowodanowej typu carbo znajdują się zazwyczaj również witaminy, składniki mineralne, barwniki, substancje słodzące, aromaty oraz niekiedy także aminokwasy takie jak tauryna czy glutamina, jednak ich całościowy udział w produkcie jest symboliczny.

Kiedy stosować carbo?

Wydaje się, że najlepszym możliwym okresem do optymalnego wykorzystania potencjału odżywki węglowodanowej typu carbo jest okres okołotreningowy, zwłaszcza w trakcie podejmowanej aktywności fizycznej i krótko po jej zakończeniu. Zalecenia dotyczące spożycia węglowodanów podczas ćwiczeń zależą niewątpliwie od czasu trwania wysiłku, jego intensywności, a także charakterystyki danej dyscypliny sportowej. Spożyte węglowodany stanowią źródło energii dla pracujących mięśni, a tym samym wspierają zasoby wewnętrzne organizmu, dlatego rekomenduje się dodatkową ich podaż w trakcie wysiłków o charakterze wytrzymałościowym oraz w dyscyplinach typu start-stop (np. piłka nożna), których czas trwania przekracza 60 minut (30-60 g/h do 150 minut i do 90 g/h w ćwiczeniach trwających powyżej 150-180 minut). Maltodekstryna zawarta w odżywce typu carbo jest polimerem glukozy o małej słodkości, która jest bardzo szybko trawiona i dlatego zachowuje się identycznie jak glukoza, stąd stanowi ona istotny element składu rozmaitych napojów funkcjonalnych dedykowanych sportowcom i osobom aktywnym fizycznie w celu bieżącego uzupełniania zasobów glikogenu mięśniowego oraz poprawy zdolności wysiłkowych, a zatem uzyskiwanych rezultatów podczas treningów czy zawodów sportowych.

Piśmiennictwo:

  1. Hofman D.L., van Buul V.J., Brouns F.J.P.H.: Nutrition, Health, and Regulatory Aspects of Digestible Maltodextrins. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Sep 9; 56(12): 2091–2100. doi: 1080/10408398.2014.940415.
  2. Jekuendrup A.: A Step Towards Personalized Sports Nutrition: Carbohydrate Intake During Exercise. Sports Med. 2014; 44(Suppl 1): 25–33. doi: 10.1007/s40279-014-0148-z.
  3. ACSM, DC, AND. Nutrition and Athletic Performance. Medicine & Science in Sports & Exercise: March 2016;48(3):543–568.

 

 

Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny i sportowy, autor licznych artykułów dotyczących żywienia i suplementacji
Strona oficjalnawww.mateuszdurbas.pl
Facebookhttps://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
Instagramhttps://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DHL) już od 250,00 zł.

Wersje językowe

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl