Tłusty czwartek, najsłodszy dzień w całym roku już za nami, a Ty wciąż wspominasz pyszności na które pozwoliłaś/pozwoliłeś sobie ten jeden raz? Na kolejną okazję trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, jednak nie oznacza to, że o słodkościach mamy zupełnie zapomnieć. Dzisiejsza węglowodanowa propozycja śniadaniowa z całą pewnością przypadnie do gustu każdemu. Płatki owsiane gotowane na mleku migdałowym, starte jabłka, borówki, cynamon, kokosowe dodatki…brzmi dobrze? A jeszcze lepiej smakuje!
Owsiankową ucztę czas zacząć!
Czas przygotowania: 10 min
Porcja dla jednej osoby
Składniki:
- Płatki owsiane 6-7 łyżek
- Mleko migdałowe – około ¾ szklanki
- Jabłko (słodkie np. Ligol, Gala)
- Cynamon – 1 płaska łyżeczka
- Borówki amerykańskie - garść
- Cukier kokosowy – ½ lub 1 łyżeczka
- Wiórki kokosowe – pół łyżeczki
Przepis na owsiankę jabłkowo-kokosową na śniadanie dla sportowców
- Płatki owsiane zalej uprzednio podgrzanym mlekiem migdałowym i gotuj przez 4 minuty. W międzyczasie zetrzyj na tarce obrane jabłko. Dodaj je do płatków i gotuj razem jeszcze przez minutę.
- Następnie dodaj cynamon, wiórki kokosowe i całość dobrze zamieszaj.
- Gorącą owsiankę przełóż do miseczki. Nie wierzchu ułóż borówki i posyp je cukrem kokosowym.
Smacznego i aktywnego dnia!