Blog kategorie
Blog wpisy
Znaczenie cytruliny w diecie sportowców

Szeroka dostępność różnego rodzaju suplementów mających na celu zwiększenie wydajności treningu i przyrostu tkanki mięśniowej sprawia, że często ciężko jest wybrać ten najbardziej skuteczny. Obecne produkty zawierają w sobie różne substancji, wiele z nich wciąż nieznanych dla przeciętnego bywalca siłowni. Jednym z często pojawiających się składników jest cytrulina. W dzisiejszym wpisie przedstawimy, czym właściwie ona jest i jakie ma znaczenie w diecie sportowców.

Czy można zbudować mięśnie z białka roślinnego?

Od soczewicy, przez orzechy, aż po innowacyjne produkty takie jak tofu i tempeh – białka pochodzenia roślinnego w końcu stały się elementem współczesnej diety niemal każdego człowieka. Wzrost zainteresowania wegetarianizmem i weganizmem dodatkowo zwiększa popyt na poszukiwanie alternatywy dla produktów odzwierzęcych. Sportowcy jednak często zadają sobie pytanie, czy można zbudować masę mięśniową na diecie wykluczającej mięso i nabiał? W tym wpisie zgłębimy temat białka roślinnego i wyjaśnimy, jak można skutecznie wykorzystać je do wspierania zdrowia mięśni i ogólnej kondycji fizycznej.

Dlaczego warto suplementować wapń?

W wieku dziecięcym wielu z nas było zachęcanych do jedzenia brokułów, mleka i ryb. Wynikało to z faktu, że wszystkie te produkty spożywcze są cennym źródłem naturalnego wapnia. Czy pierwiastek ten faktycznie jest tak istotny dla ludzkiego organizmu?

Promocje
Mass Up Gainer 3500 g OUTLET
Mass Up Gainer 3500 g OUTLET
89,90 zł 79,90 zł
100% ISO Whey Clear Drink
100% ISO Whey Clear Drink
149,99 zł 109,90 zł
BOX Prezentowy DODA D'EAU
BOX Prezentowy DODA D'EAU
428,94 zł 389,99 zł
WPC 80 Lactose free
WPC 80 Lactose free
75,00 zł 69,99 zł
BOX DODA D'EAU + Luna EDP
BOX DODA D'EAU + Luna EDP
658,94 zł 526,99 zł
szt.
BOX DODA D'EAU + Luna EDP + Mega Sleep
BOX DODA D'EAU + Luna EDP + Mega Sleep
857,94 zł 685,99 zł
szt.

Odżywki białkowe – serwatka i kazeina – kiedy, po co i dla kogo?

De Luxe Whey to nasza kolejna już nowość wprowadzona do oferty Activlab w minionym czasie. Jest to wysokobiałkowa odżywka oparta na izolacie białka serwatki (WPI) oraz koncentracie białka serwatki (WPC). Produkt dostępny jest w 5 rewelacyjnych smakach: pistacja, likier wiśniowy, sernik z pomarańczą, masło orzechowe z maliną, ciasteczko z kremem.

De Luxe Whey

Suplementy białkowe

Należą do jednych z najpopularniejszych i najbardziej przydatnych wśród znajdujących się na rynku. Mamy różne ich rodzaje, różne zastosowanie, różną jakość i różne ceny, warto więc nie zostawiać miejsca przypadkowi.

Zgodnie z doniesieniami naukowymi włączenie odżywki białkowej do diety może przynieść znaczne lepsze rezultaty niż podawanie osobom aktywnym placebo. Jasne – możemy stwierdzić, że maksymalizacja spożycia białka może mieć miejsce z konwencjonalnej żywności – jasne że tak! Żywność konwencjonalna (prawie) zawsze będzie lepszym wyborem aniżeli suplement, chociażby ze względu na stopień przetworzenia i koszt, są jednak sytuacje gdzie suplementacja nie ma sobie równych. Nie jesteś zwolennikiem produktów białkowych? Nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie albo spożycie? Odczuwasz nadmierną sytość ze względu na dużą ilość spożywanej energii (w efekcie pokarmów), a chciałbyś zwiększyć ilość białka w diecie? A może po treningu zależy Ci na dostarczeniu łatwostrawnych protein z dużą zawartością leucyny zanim polecisz na spotkanie z klientem? W takich chwilach suplementy białkowe są wręcz nieodzowne.

Najpowszechniej występującymi, a co za tym idzie najczęściej stosowanymi spośród odżywek wysokobiałkowych są te oparte na bazie białek mlecznych (Polska mlekiem stoi!).

Wśród białek mlecznych wyróżnimy:

  • białka serwatkowe,
  • białka kazeinowe.

Białka serwatkowe

Zostały wprowadzone do sprzedaży w okolicach lat 90tych XX wieku, charakteryzując się wysoką zawartością aminokwasów niezbędnych, w tym rozgałęzionych (BCAA) oraz wysoką strawnością i stopniem wchłaniania aminokwasów. Zawierają niewielkie ilości laktozy, więc powinny być bezproblemowe dla osób cierpiących z powodu nietolerancji tego dwucukru. Gdyby jednak okazało się, że WPC (koncentrat) nie służy – izolat lub hydrolizat są suplementami jeszcze „czystszymi” pod tym względem, a co za tym idzie – mniej problematycznymi. Z białek serwatkowych napotkacie na izolaty, koncentraty i hydrolizaty.

Hydrolizat białka serwatkowego (Whey Protein Hydrolisate – WPH)

Odżywka poddana wstępnemu „trawieniu” enzymatycznemu – są one najszybciej strawne, najszybciej dostarczają aminokwasy do krwioobiegu, są jednocześnie najdroższym wyborem. Zawartość białka w 100g jest zróżnicowana, jednak zazwyczaj oscyluje w okolicach 80%.

Izolat białka serwatkowego (Whey Protein Isolate)

Procedura wytwarzania jest bardziej skomplikowana, ale produkt finalny jest lepiej oczyszczony, szybciej strawny, a zawartość białka w 100g wyższa – zazwyczaj sięga ok. 85-90%.

Hydrolizat białka serwatkowego (Whey Protein Hydrolisate)

Najdroższy, ale i „najczystszy” produkt. Główne zastosowanie jednak znajdzie u osób z nietolerancją laktozy. Na co dzień, w przypadku gdy inne odżywki serwatkowe Ci służą – będą one bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Jednak nie tylko – są też mniej przetworzone i nieco zasobniejsze w substancje biologicznie aktywne, jak np. przeciwciała wspomagające ustrój osoby aktywnej w walce z wszechobecnymi drobnoustrojami

Białka kazeinowe

Charakteryzują się znacznie dłuższą kinetyką trawienia i wchłaniania - ich cząsteczki są słabiej hydrofobowe i większe od tych pochodzących z białek serwatkowych. Fakt ten skutkuje przedłużeniem czasu dostępności aminokwasów, jednak zmniejsza ich „pik” i ilość chwilowej dostępności np. leucyny (co w badaniach naukowych skutkuje gorszą stymulacją MPS przez kazeinę, aniżeli przez białko serwatkowe).

Tyle tematem wstępu, jak ma się to do praktyki?

Odżywki białkowe to produkty o bezsprzecznym wpływie i na formę sportowca i na wygodę jego życia – czasem zdecydowanie skracają czas przygotowania posiłku lub zwyczajnie umożliwiają jego poprawne skomponowani. Dodatkowo pozwalają nam zwiększyć ilość spożywanych protein bez obciążenia układu pokarmowego dodatkową porcją żywności w formie stałej. Skorzystać z nich może praktycznie każdy, jednak są pewne grupy dla których odżywka wysokobiałkowa to wręcz zbawienie.

Dla kogo przede wszystkim?

  • Dla zabieganych, którzy treningi wykonują w przerwie między pracą a pracą (lub innymi obowiązkami wręcz uniemożliwiającymi zjedzenie pełnowartościowego posiłku w niedalekiej perspektywie czasowej po jednostce treningowej)
  • Dla starszych (po ok. 45 r.ż.) u których zjawisko tzw. „oporności anabolicznej” wymaga wyższego udziału protein w diecie
  • Dla osób z bardziej wątłą budową ciała (co zaskakujące, ale również niepewne – istnieją doniesienia, póki co odosobnione, które mówią o tym, iż ilość przyjmowanych protein powinna być stałą niezależną od masy tkanki mięśniowej sportowca –w takim wypadku osoby o niskiej zawartości mięśni, obliczające swoje zapotrzebowanie na proteiny jedynie jako mnożnik g białek/kg tkanki mięśniowej byłyby poszkodowane, a suplementacja białkowa mogłaby nieco poprawić ich sytuację)
  • Dla nietolerujących laktozy, którzy jednak z białek mlecznych nie chcą rezygnować, a przy tym chcą dostarczyć pewnych ilości wapnia z produktów mlecznych
  • Dla osób na diecie hiperkalorycznej, które pragną spożywać więcej protein bez dodatkowego obciążania układu pokarmowego

De Luxe Whey

Podsumowując – odżywki wysokobiałkowe znajdują bardzo szerokie zastosowanie w sporcie zarówno zawodowym, jak i w pełni amatorskim. Pozwalają nie tylko ułatwić życie, ale także w znacznym stopniu urozmaicić repertuar kulinarnych nowości, zarówno słodkich, jak i wytrawnych (zależnie od smaku odżywki jaką wybierzesz) Najkorzystniejszym rozwiązaniem łączącym jakość, dostępność aminokwasów i cenę jest WPC, następnym kolejności – odpowiednim dla bardziej wymagających – WPI, WPH natomiast – zostawcie osobom wymagających produktu dostępnego do spożytkowania przez organizm w tempie błyskawicy!

Literatura:

  • Morton et al.: A Systematic Review, Meta-Analysis and Meta-Regression of the Effect of Protein Supplementation on Resistance Training-Induced Gains in Muscle Mass and Strength in Healthy Adults. Br J Sports Med. , doi:10.1136/bjsports-2017-097608.
  • Cermak et al.: Protein Supplementation Augments the Adaptive Response of Skeletal Muscle to Resistance-Type Exercise Training: A Meta-Analysis. Am J Clin Nutr. , 96, (6), 1454–64. doi:10.3945/ajcn.112.037556.
  • Macnaughton et al.: The response of muscle protein synthesis following whole‐body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein. Physiological Reports , Aug, 4, (15), e12893. doi: 10.14814/phy2.12893.
  • Moore et al.: Protein Ingestion to Stimulate Myofibrillar Protein Synthesis Requires Greater Relative Protein Intakes in Healthy Older versus Younger MenJ gerantol A Biol Sci Med Sci. , Jan, 70, (1): 57–62. doi:10.1093/gerona/glu103.
  • Delavier F., Gundill M.: Suplementy żywnościowe dla sportowców. Wydawnictwo JK. Łódź. .
  • Sindayikengera S., Xia W.: Nutritional evaluation of caseins and whey proteins and their hydrolysates from Protamex. J Zheijang Univ Sci B. , 7, 2, 90-98.
  • Kennedy R.: Bodybuilding. Sterling Publishing Co. New York. .

Paweł Szewczyk 

Paweł Szewczyk - magister dietetyki specjalizujący się w żywieniu sportowców. Dietetyk zawodników Kadry Polski i Mistrzów Europy. Uczestnik i prelegent szkoleń, konferencji i seminariów na terenie całego kraju. Wykładowca w Państwowej Medycznej Wyższej Szkole Zawodowej w Opolu oraz Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Na co dzień zajmuje się profesjonalnym poradnictwem w zakresie żywienia oraz suplementacji, publikuje naukowo i popularnie oraz szkoli sportowców i dietetyków.

Autor bloga: szewczykpassion.wordpress.com

Więcej informacji w zakładce wykształcenie i doświadczenie https://szewczykpassion.wordpress.com/wyksztalcenie/

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (ORLEN Paczka) już od 299,99 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium