Blog kategorie
Blog wpisy
Dlaczego warto suplementować wapń?

W wieku dziecięcym wielu z nas było zachęcanych do jedzenia brokułów, mleka i ryb. Wynikało to z faktu, że wszystkie te produkty spożywcze są cennym źródłem naturalnego wapnia. Czy pierwiastek ten faktycznie jest tak istotny dla ludzkiego organizmu?

Top 5 odżywek na masę mięśniową - ranking gainerów i suplementów

W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób angażuje się w różne formy aktywności fizycznej. Częściowo wynika to z potrzeby poprawy swojego zdrowia i kondycji, a często również z chęci zmiany wyglądu ciała. Osoby budujące mięśnie często zwracają uwagę na to, co jedzą i piją. Wiadomo bowiem, że właściwe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia tych celów.

Promocje
WPC 80 Lactose free
WPC 80 Lactose free
75,00 zł 60,00 zł
100% Whey Premium
100% Whey Premium
219,90 zł 159,90 zł
Witamina C 100%
Witamina C 100%
30,89 zł 13,99 zł
szt.
100% ISO Whey Clear Drink
100% ISO Whey Clear Drink
149,99 zł 109,90 zł
3x Isolero, mix smaków
3x Isolero, mix smaków
28,99 zł 14,97 zł
szt.

Jak działa arginina?

Jak działa Arginina

Arginina (kwas 2-amino-5-guanidynowalerianowy) jest związkiem zaliczanym do aminokwasów względnie egzogennych, a więc wytwarzanych w organizmie, jednakże nie zawsze w wystarczającej ilości, aby zaspokoić jego potrzeby. Aminokwas ten pełni szereg różnych funkcji w organizmie człowieka, m.in. wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych, uczestniczy w neurotransmisji, stymuluje pracę układu immunologicznego oraz jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju.

Arginina

Suplement na pompę

Arginina jest także prekursorem w syntezie białek i innych związków o kluczowym znaczeniu w przemianach biochemicznych, np. tlenku azotu (NO), kreatyny, ornityny, proliny, glutaminianu, poliamin, agmatyny, mocznika, dimetyloargininy. Aminokwas ten dostarczany jest do organizmu z pokarmów będących bogatym źródłem białka zwierzęcego, bądź roślinnego. Do najlepszych źródeł pokarmowych argininy zaliczamy: pestki dyni, orzechy, nasiona (sezam, len, słonecznik), rośliny strączkowe, kaszę gryczaną, mięso oraz ryby. Szacuje się, że dorosły człowiek przeciętnie spożywa z dietą 3-6 g argininy dziennie. Głównymi organami odpowiedzialnymi za powstawanie L-argininy w organizmie są wątroba oraz nerki, a bezpośrednim substratem do jej syntezy jest cytrulina, która syntetyzowana jest głównie w jelicie cienkim. Ponadto dostępność argininy determinuje wydajność syntezy tlenku azotu, który wpływa m.in. na rozszerzenie naczyń krwionośnych, zmniejszenie stopnia adhezji, aktywacji i agregacji płytek krwi oraz na regenerację uszkodzonych włókien mięśniowych, a także ich wzrost.

trening w parze

Jednym z kluczowych metabolitów argininy jest także kreatyna, która ma udowodniony naukowo korzystny wpływ na poprawę zdolności wysiłkowych u osób aktywnych fizycznie oraz sportowców. Niektóre źródła naukowe sugerują także, że arginina podawana w wysokich dawkach może wpływać pozytywnie na wzrost sekrecji hormonu wzrostu (GH) przez przedni płat przysadki mózgowej. Warto podkreślić, że suplementacja tym aminokwasem jest bezpieczna i na ogół dobrze tolerowana przez większość osób.

Rekomendowane produkty:

Arginina Activlab

 

 Mateusz Durbas

 Mateusz Durbas

Dietetyk kliniczny i sportowy, autor licznych artykułów dotyczących żywienia i suplementacji

 Fundacja Godula-Hope w Rudzie Śląskiej

Poradnia Dietetyczna NUTRI CREATIVE w Krakowie 

 Strona oficjalnawww.mateuszdurbas.pl

 Facebookhttps://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

 Instagramhttps://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 149,99 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium