Wyszukaj artykuł

Blog kategorie

Blog wpisy

Czym się różni BCAA od EAA

Aminokwasy to kluczowe elementy budujące białka. W zależności od funkcji jaką spełniają w żywieniu człowieka możemy je podzielić na trzy grupy: egzogenne, względnie egzogenne, endogenne. 

Najlepsze suplementy dla biegaczy

Zbilansowana dieta nie wystarcza by osiągnąć pełnię form? Pomocne mogą być tu odpowiednie suplementy. Pomożemy Ci w wyborze tych najskuteczniejszych! Odpowiednio stosowane pomogą w osiągnięciu wyznaczonych celów. 

 

Deser na śniadanie

Naukowcy Z uniwersytetu w Tel Awiwie i Jerozolimie dowodzą, że deser na śniadanie nie powoduje nadwagi a wręcz przeciwnie przyczynia się do redukcji masy ciała!

Promocje

Whey Protein 95 1500g + Drugi Gratis
Whey Protein 95 1500g + Drugi Gratis
238,02 zł 119,01 zł
Beta Alanine Drink
Beta Alanine Drink
3,99 zł 1,00 zł
szt.
TCM powder
TCM powder
59,00 zł 29,99 zł
Whey Protein 95 700g + Drugi Gratis
Whey Protein 95 700g + Drugi Gratis
138,00 zł 69,00 zł

Aminokwasy Egzogenne (EAA) - Charakterystyka

0

Co to jest EAA

Aminokwasy egzogenne (z ang. EAA – essential amino acids) to osiem aminokwasów (niektóre źródła podają dziewięć lub nawet dziesięć),  których organizm człowieka oraz innych ssaków nie potrafi samodzielnie wytwarzać i muszą one być dostarczane wraz z pokarmem, ponieważ szybko ulega wyczerpaniu pula białek ustrojowych, która może być ich źródłem.

aminokwasy eaa

Jedynym pochodzeniem EAA jest rozpad białek pokarmowych, który następuje pod wpływem działania enzymów proteolitycznych takich jak trypsyna, pepsyna, chymotrypsyna, elastaza, aminopeptydaza i karboksypeptydaza. Nazywa się również tę grupę aminokwasami niezbędnymi lub niezastępowalnymi. Należą do nich: izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina. Wyróżnia się także aminokwasy względnie (warunkowo) egzogenne do których zaliczamy histydynę, argininę, cysteinę, tyrozynę oraz serynę. Są one wytwarzane w organizmie, jednak nie zawsze w wystarczającej ilości, a dotyczy to głównie okresu intensywnego wzrostu i rozwoju, a także choroby.

Przypuszcza się, że skład aminokwasów egzogennych w pokarmach będących źródłem białka jest czynnikiem determinującym zdolność do stymulacji procesów anabolicznych tkanki mięśniowej, dlatego też wszystkie EAA powinny być obecne w każdym posiłku w wystarczających ilościach w celu optymalizacji poposiłkowego procesu syntezy białek mięśniowych (z ang. MPS – muscle protein synthesis).

trening

Białka pochodzenia roślinnego zawierają mniejszą ilość aminokwasów egzogennych, aniżeli białka pochodzenia zwierzęcego. Jest to głównie związane z mniejsza zawartością aminokwasów takich jak lizyna, metionina i/lub leucyna. Niemniej jednak spożywanie większych ilości białka pochodzenia roślinnego w posiłku, a w następstwie tego także większych ilości aminokwasów niezbędnych (szczególnie leucyny) może zrekompensować mniejsze właściwości anaboliczne białek roślinnych w porównaniu do białek zwierzęcych. Niewątpliwie konsumpcja tak dużej ilości białka w pojedynczym posiłku (> 40 g) jest mało praktyczna, dlatego takie podejście może nie być najprostszym rozwiązaniem sytuacji, zwłaszcza wśród osób u których przyjmowanie  posiłków jest w pewnym stopniu utrudnione (np. u osób starszych).

Rekomendowane produkty:

Activlab produkty

 Mateusz Durbas

 Mateusz Durbas

 Dietetyk kliniczny i sportowy, autor licznych artykułów dotyczących żywienia i suplementacji

 Fundacja Godula-Hope w Rudzie Śląskiej

Poradnia Dietetyczna NUTRI CREATIVE w Krakowie 

 Strona oficjalnawww.mateuszdurbas.pl

 Facebookhttps://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

 Instagramhttps://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DHL) już od 250,00 zł.

Wersje językowe

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl