Kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Indyk z warzywami 0

Szybki i zdrowy lunch to podstawa diety sportowca. Indyk z warzywami jest nie tylko łatwy w przyrządzeniu, ale również niezwykle pożywny. Takie danie możemy przygotować nawet na 2-3 dni. Niech nie zrazi Was brukselka – to cenne źródło witamin A, B, C, E i K. Dobrze przyrządzona jest po prostu pyszna.

indyk z warzywami

Składniki (porcja na 2-3 osoby):

Filety z piersi indyka (400 g) – białko 76,8 g

Cebula

Brukselka (10 szt.)

Papryka zółta

Pieczarki (10 szt.)

Czosnek (2 ząbki)

Sól

Pieprz

Kurkuma

Oliwa

Olej roślinny

Ryż basmati (lub inny ulubiony)

Przygotowanie:

  1. Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj pokrojoną cebulę. Smaż, aż się zarumieni. Następnie dodaj posiekaną paprykę i podsmażaj przez około 5 min.
  2. Od brukselki poodcinaj końcówki i zdejmij wierzchnie listki. Wrzuć na patelnię i zalej wrzącą wodą tak, aby przykryć warzywa. Dopraw solą, pieprzem i dodaj 2 sprasowane ząbki czosnku. Gotuj na większym ogniu, aby woda odparowała. Następnie dodaj posiekane pieczarki.
  3. W międzyczasie opłucz indyka, pokrój w kostkę i wrzuć do miski.  Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i wszystko razem wymieszaj.
  4. Na osobnej patelni rozgrzej olej roślinny i dodaj indyka. Smaż, aż mięso będzie zarumienione.
  5. Gdy woda odparuje już z warzyw dodaj indyka, wymieszaj i przykryj pokrywką. Całość duś przez około 5-10 min

Danie podawaj z ryżem. Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl