Rozgrzewające drugie śniadanie- kasza jaglana z awokado i pomidorami

1

Z pierwszym wrześniowym dniem kierujemy się w stronę jesiennych smaków. Rozgrzewająca kasza jaglana z awokado i pomidorami  to doskonała propozycja na drugie śniadanie. Kurkuma, dzięki swojemu przeciwzapalnemu i przeciwwirusowemu działaniu, wspomoże nasz organizm w walce z nadchodzącymi przeziębieniami. Zadba również o nasz metabolizm, poprzez przyspieszenie trawienia.

Składniki:

1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej (węglowodany - 32 g)

1 małe awokado albo pół dużego (kwasy tłuszczowe nasycone - 2,5 g)

¼ cebuli

ok. 7 pomidorków koktajlowych

Garść pestek z dyni (białko - 4,5 g)

Oliwa z oliwek

Szczypta soli

Szczypta pieprzu czarnego

Szczypta papryki chili w płatkach (opcjonalnie)

Pół łyżeczki kurkumy

Olej z awokado (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Kaszę zalej wrzątkiem, dodaj odrobinę soli oraz pół łyżeczki oliwy i gotuj pod przykryciem wg. instrukcji na opakowaniu. Gotową kaszę odstaw do przestygnięcia.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę, posól odrobinę i smaż aż się zarumieni. Następnie dodaj pokrojone pomidorki.
  3. Ugotowaną kaszę wymieszaj razem z cebulą i pomidorkami, dosyp pestki dyni i skrojone awokado. Na koniec dopraw kurkumą, pieprzem czarnym i papryką chili. Możesz również użyć oleju z awokado. 

 

Smacznego!

Komentarze do wpisu (1)

11 września 2017

Czas na gotowanie :) prosimy o więcej przepisów

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl